Als u naar Zweden reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich op elk moment moet kunnen identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Uw paspoort of ID-kaart moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Zweden heeft u geen visum nodig.
Voor een reis naar Zweden heeft u een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Uw paspoort of identiteitskaart moet na terugkomst uit Zweden ten minste 3 maanden geldig zijn. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig.
Met een geldig paspoort of identiteitskaart kun je naar Zweden reizen en er vrij rondreizen. Een visum is niet nodig.
Zweden is een veilig vakantieland en ook Stockholm is een veilige stad. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's, alleen is er in de grote steden sprake van lichte criminaliteit, zoals zakkenrollen. Daarnaast is er in de grote steden een toename van gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit.
Je kan naar Zweden vliegen, maar je raakt er ook eenvoudig met de auto of camper. Een brug verbindt het Zweedse stad Malmö namelijk met het Deense Kopenhagen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een stukje van je reis met een veerboot af te leggen. Hieronder zetten we de beste routes naar Zweden op een rijtje.
Als u naar Zweden reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich op elk moment moet kunnen identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Uw paspoort of ID-kaart moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Zweden heeft u geen visum nodig.
Øresund tussen Kopenhagen en Zweden
De tol (2019*) wordt geheven aan de Zweedse kant. Voor een auto is de prijs 450 DKK of 620 SEK (Zweedse Kronen) of € 62. Als de auto (met of zonder trekhaak) langer is dan 6 m, of als het voertuig een caravan trekt, is het tarief* 900 DKK of 1240 SEK (€ 124).
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
Zweden komt nog niet in aanmerking om lid te worden van de eurozone. De andere niet tot de eurozone behorende lidstaten zijn tot de EU toegetreden in 2004, 2007 en 2013, na de invoering van de euro.
Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.
Als u de nationaliteit heeft van een zogenaamd visumplichtig land, dan heeft u een visum nodig om Nederland in te mogen reizen. Een visum is op zich geen verblijfsvergunning, maar een document dat u als vreemdeling het recht geeft om Nederland binnen te komen.
Een visum moet u voor uw vertrek aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Een visum verleent de toelating om een land binnen te komen en er gedurende een beperkte periode te verblijven. Als u een visum nodig heeft zal u ook altijd een paspoort nodig hebben.
Als bezitter van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je uiteraard zonder visum reizen naar alle landen in Europa (met uitzondering van Rusland). Ook de meeste landen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in de Pacific kun je zonder visum bezoeken.
Voor Noorwegen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Noorwegen heeft u geen visum nodig.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
De archipel van Stockholm
Een verbazingwekkende 43% van de meer dan 2500 Zweden die deelnamen aan het onderzoek antwoordde dat de archipel van Stockholm de mooiste plek in het land is.
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Verbanddoos en brandblusser - Geadviseerd wordt om een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen. Sleepkabel en startkabels - Geadviseerd wordt om een sleepkabel en startkabels mee te nemen. Reservelampen - Ook wordt geadviseerd om reservelampen mee te nemen.
De Sontbrug wordt lokaal ook wel de Öresundbron in het Zweeds of Øresundsbroen in het Deens genoemd. De brug verbindt Kopenhagen en Malmö met elkaar en is gebouwd over de Sont. De tolbrug tussen Denemarken en Zweden zelf is zo'n 9 kilometer lang en 23,5 meter breed.