Als je op vakantie gaat naar IJsland is het niet nodig om een visum aan te vragen indien je beschikt over een Nederlands of Belgisch paspoort of een Europese identiteitskaart.
Als u naar IJsland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor IJsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Internationaal paspoort: Wij adviseren je om op reis te gaan met een geldig internationaal paspoort of identiteitsbewijs, dat na terugkeer van je reis nog ten minste zes maanden geldig is.
Wist u dat u IJsland het gehele jaar kunt bezoeken? Waarvan mei tot en met september is de beste reistijd met een prettige temperatuur (11 - 13 graden) en het hele land is goed bereikbaar. Om toeristenstroom te vermijden kunt u het beste reizen in de maanden mei, juni, eind augustus en begin september.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
De vlucht Amsterdam-IJsland duurt circa 3 uur.
Voedsel. Per persoon mag je maximaal 3 kilo invoeren (met een maximale waarde van ISK 13.000). Producten die helemaal niet mogen ingevoerd in IJsland zijn: ongekookte gevogelte, ongekookt vlees, vis, niet-gesteriliseerde zuivelproducten, producten waarin niet-gesteriliseerde melk is verwerkt, boter en ongekookte eieren ...
IJsland is een veilig land. Toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Binnen Europa is een identiteitskaart of paspoort meestal voldoende. Buiten Europa heeft u vaak een visum nodig. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is er Kids-ID, een officieel elektronisch reis- en identiteitsdocument.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo'n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat. Prijzen van desserts en koffie zijn meestal erg netjes.
In IJsland worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in IJsland. Jouw stekkers passen.
IJsland kent enkele strenge regels omtrent producten en spullen invoeren. Hieronder geven we je kort inzicht in wat je wel en niet mag invoeren. Wat mag je meenemen? Je mag maximaal 10 kilo, inclusief snoep, per persoon invoeren (maximale waarde ISK 25.000).
Qua prijzen kun je denken aan 5,- euro voor een biertje, 7,- tot 10,- euro voor een glas wijn en voor een fles betaal je tussen de 10,- en 30,- euro in de supermarkt.
Een vakantie naar IJsland kost tussen de € 750 en de € 3.600 per persoon. De prijs van de reis hangt van een aantal zaken af. We sommen ze hieronder op: Het seizoen.
Eten en levensmiddelen
Eten is niet goedkoop in IJsland, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Reykjavik en Akureyri liggen wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen.
Deze zijn heerlijk, gezond en typisch IJslands. Vleesbeleg kost rond de 3 euro per pakje. Een pak kaas al snel 6 euro. Een heel brood kost tussen de 2 en 3 euro.
IJslanders trekken zich niets aan van etiquette, zij zorgen er voor dat ze warm blijven… en dat op elk moment! Qua schoenen is het eenvoudig: bergschoenen met harde zool en die de enkel bedekken. Overdag is licht, zacht schoeisel totaal uit ten boze… enkel 's avonds kan je gemakkelijke schoenen dragen.
Op IJsland zul je geen last hebben van muggen. Deze irritante beesten komen op het eiland simpelweg niet voor. In het noorden ligt wel een 'muggenmeer', maar deze kleine beestjes doen geen vlieg kwaad.
Het weer in IJsland in december
In de winter schommelt de temperatuur in IJsland meestal rond het vriespunt, variërend van -1 tot 4 °C. December is een van de natste maanden in IJsland, met gemiddeld 97 mm neerslag.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.
De ingrediënten voor het aanschouwen van het noorderlicht zijn een donkere, heldere hemel, een dikke laag kleding en een camera. Oktober tot en met maart is de beste periode om dit natuurwonder te aanschouwen. Maar met een beetje geluk kunt u het noorderlicht zelfs vanaf eind augustus tot en met april bewonderen.