U heeft als koper, en later als eigenaar, geen vergunning nodig om een Luchtpistool en of Luchtgeweer te kunnen kopen en te bezitten in Nederland. De voorwaarde voor aankoop en het bezit is echter wel, dat u minimaal 18 jaar of ouder moet zijn.
Aan de kracht of kaliber van een luchtbuks zijn in Nederland geen regels verbonden. Dat wil zeggen dat elke luchtbuks vrij te verkrijgen is wanneer u 18 jaar of ouder bent. Het kaliber is dus niet van belang bij de aankoop van een luchtbuks.
vanaf 18 jaar mag je gewoon een buks bestellen, je moet wel even een kopie van je ID naar ons sturen. Wat is de zwaarste luchtbuks zonder vergunning? In Nederland is er gelukkig geen limiet!
Voor 18 jaar en ouder
Wanneer u een luchtbuks wilt kopen, moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit bewijs moet aantonen dat u 18 jaar of ouder bent om te mogen schieten. Heeft u een luchtbuks in het bezit, dan mag u deze niet uitlenen aan een minderjarige.
Rondlopende dieren – Dieren zijn er overal in de tuin, dit kunnen de huisdieren zijn zoals een hond of kat. Maar ook wilde dieren zoals een duif of kraai. Het is vanzelf sprekend dat u veilig schiet wanneer er huisdieren in de tuin lopen. Nog beter is om deze binnen te houden zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.
Konijn, houtduif, vos, canadese gans, kraai en kauw staan op de landelijk vrijstellingslijst. Dat houdt in dat deze dieren het hele jaar mogen worden gedood, indien er binnen het werkgebied van de WBE op tenminste één perceel schade is of dreigt in het huidige of het komende jaar aan landbouw en/of fauna.
De handelaar acht het onmogelijk om met een luchtdrukwapen iemand dodelijk te verwonden. 'Als je al raak schiet, zorgt dat hooguit voor een oppervlakkige vleeswonde, behalve natuurlijk als zo'n kogel in iemands oog terechtkomt. ' Luchtdrukwapens zijn in ons land vrij verkrijgbaar.
Hoewel het zelden voorkomt, kan een luchtbuks zelfs dodelijk zijn. Vorig jaar werd een man uit het Uden veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. In haar hoofd was een kogel uit een luchtbuks aangetroffen.
Een luchtbuks legaal gebruiken mag op een terrein dat voor publiek niet toegankelijk is. Dat wil zeggen bijvoorbeeld op een schietbaan of uw eigen terrein zoals in de tuin, op het land van een boer of op erven. Op openbare locaties of de openbare weg is het gebruik ten strengste verboden.
Pistolen, revolvers, geweren, alarm- en startpistolen/revolvers, werpmessen. En toestellen voor beroepsdoeleinden, waarmee je projectielen kunt afschieten. Blanke wapens (messen), zwaarden, degens, sabels, bajonetten, wapenstokken, lucht-, gas- en veerdrukwapens, harpoenen en kruisbogen.
Ook omdat pellets door fabrikanten zijn ontworpen op snelheden tussen 250 en 300 m/s. Deze snelheid neemt af zodra de kogel de loop verlaat. De meeste ratten worden afgeschoten tussen 6 en 20 m en je wilt in dit bereik rond de 20 joule inslagenergie afleveren.
Het kaliber van deze krachtpatser is 9mm (. 35 cal) met een mondingsenergie van 197 joule.
In principe zijn er dus geen regels voor de hoeveelheid energie die een buks mag afgeven, de gemiddelde mondingssnelheid is 250 tot 300 meter per seconde, soms wordt deze verhoogd naar 330 meter per seconde. Kogels die sneller gaan dan het geluid bestaan ook, supersonisch worden deze genoemd.
Het bezit en gebruik van een luchtbuks is legaal vanaf een leeftijd van 18 jaar en dat is eigenlijk de enige beperking die ervoor geldt, anders dan de manieren waarop je 'm gebruikt, maar daar komen we zo op terug. Er gelden geen beperkingen voor kaliber en ook niet voor het aantal Joules, oftewel de kracht.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Beide wapens zijn lucht-, gas- of veerdrukwapens. Het grote verschil is dat airsoftwapens van een exacte kopie zijn van bestaande wapens. Dat is ook de reden dat je voor airsoftwapens een vergunning moet hebben. Gewone luchtdrukwapens mogen dus niet op echte vuurwapens lijken.
In een lange loop kan de druk langer worden opgebouwd waardoor het schot verder komt en zuiverder is. Van de Co2 luchtbuksen weten wij dat het bereik zo tussen de 25 en 35 meter is. Maar ook hier geldt: Als iemand zeer veel ervaring heeft, kan deze afstand worden verlegd met enkele tot een tiental meters.
Eigenlijk valt elk wapen wat niet deugdelijk is ingepakt onder dragen en dit is dus verboden. Als u daarintegen uw luchtbuks of luchtdrukgeweer vervoert in een afsluitbare geweertas of bv een de originele bijgeleverde doos mag u deze wel vervoeren. Het schieten met deze wapens is in beginsel niet verboden.
De ideale afstand voor het inschieten is een meter of 25. Maar je kunt ook gaan inschieten op een kortere afstand van bijvoorbeeld 10 meter.
Sinds een wijziging van de Wet natuurbescherming in 2018 is het doden van ratten door middel van het geweer onder voorwaarden toegestaan. Hiervoor is altijd toestemming van de grondgebruiker nodig en is een ontheffing van de provinciale overheid verplicht.
3.3.
30 kaliber (7,62 mm) en een energie van minimaal 80 Joule te gebruiken voor een gegarandeerd direct dodelijk schot.
Als je 18 jaar of ouder bent dan mag je een luchtbuks hebben. Een luchtbuks mag je alleen op je eigen terrein gebruiken maar niet op straat. Ze mogen niet teveel op echte vuurwapens lijken. Daarnaast mag je ze niet aan personen geven die geen 18 jaar zijn.
Om een rat effectief te doden en onnodig dierenleed te voorkomen, raden wij aan om een luchtbuks te gebruiken met een kogeltje van minimaal 5,5mm (of groter) en een kracht van 24 joule (of hoger). Dit alles om ervoor te zorgen dat de rat niet ziek raakt een een pijnlijke dood heeft, maar direct dood geschoten wordt.
De krachtigste luchtbuksen zijn altijd PCP buksen (met perslucht). Met een (gas)veer of Co2 buks kunt u geen enorme krachten halen. Perslucht buksen worden opgepompt tot 200-250 bar, maar er zijn ook exemplaren die tot 350 bar opgepompt dienen te worden. Dit zijn vaak wel de Big-bore oftewel grootte kaliber PCP buksen.