Bij klik pvc dient men 5 mm ruimte vrij te houden tussen de muur en de eerste paneel PVC, ook bij verwarming buizen e.d. omdat een klik-PVC vloer altijd iets moet kunnen werken. Dit is ook de reden dat wij afkitten van een klik-PVC vloer afraden.
PVC vloer afkitten, welke kit? Een PVC vloer afkitten kun je doen met elke zuurvrije kit die geschikt is voor het opvullen van de gaten en het netjes afwerken van de vloer. Door de vloer langs de randen af te kitten ben je verzekerd van een nette en waterdichte afwerking en optimale bescherming van de vloer.
Hybride/polymeerkit is geschikt voor het verlijmen van allerlei bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld: steen, beton, glas, gips, PU, PVC en harde kunststoffen.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Colorsealant kleurkit is uitermate geschikt voor het afkitten van laminaat en hout rondom kozijnen en andere naden. Colorsealant is elastisch, en zal daarom niet gaan indrogen en scheuren.
Kies voor de aansluiting tussen vloer en plint een elastische voegkit, zoals Soudal Parketkit. Die vangt de beweging van de voeg op. De bovenste voegen van de plint moeten minder beweging kunnen opvangen. Die vul je op met Soudal Schilderskit.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Leg je klik-PVC nooit in ruimtes met veel direct zonlicht, zoals een serre. Bij teveel zonwarmte kan het klik-PVC gaan krimpen of uitzetten.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
Siliconenkit is de beste keuze om toe te passen in de keuken. Om de gleuf tussen het kozijn en het raam af te kitten wordt beglazingskit gebruikt. Plinten of ander houtwerk afkitten doe je met acrylaatkit. Stuc- en pleisterwerk afkitten doe je voor het beste resultaat met structuurkit.
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Allereerst het verschil. Lijm is een middel dat 2 of meer delen aan elkaar laat hechten. Het is voor lijm onwenselijk om elastisch te zijn. Kit is een middel dat naden en kieren afdicht.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast. Tip: Oscar vindt het makkelijker om de kitrand in te sprayen met een spuit. De overtollige kit haalt Oscar weg met een multitool.
Deze kit is geschikt voor het afkitten van de naden tussen uw vloer en de plint en de muur en de plint. De kit is vochtbestendig en zorgt voor een mooie en professionele afwerking.
Een verlijmde PVC vloer kan strak tegen de muur of met een staande plint gelegd worden. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dit scheelt veel werk. Wel raden we aan om altijd hoge plinten te plaatsen.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Een groot voordeel van click PVC is dat in de meeste gevallen de ondergrond niet van te voren geƫgaliseerd hoeft te worden. Bovendien zijn de click PVC vloeren makkelijk zelf te leggen en is het daardoor ook mogelijk om de vloer weer mee te nemen bij een eventuele verhuizing.
Onderkant afgekit:
Na het plaatsen van de hoge plint wordt deze aan de onderkant met een transparante/grijze kit of een kleurkit afgekit. Dit zorgt voor een strakker resultaat en hierdoor valt eventuele glooiing in uw vloer veel minder op.
Plinten kitten doe met High Tack kit met een speciale spuitmond. Breng de kit aan op de plint en monteer deze tegen de muur. Afkitten van de naden kan met standaard siliconekit (niet overschilderbaar) of acrylaatkit (wel overschilderbaar). Overtollige kit verwijderen met een sopje en je vinger.
Wat informatie vooraf: acrylaat- en siliconenkit zijn beide prima kit voor plinten. Welke beter is hangt af van het antwoord op de volgende vraag: Wil je de kit kunnen overschilderen? Een acylaatkit is namelijk perfect overschilderbaar. Een siliconenkit daarintegen is nooit overschilderbaar.