Dakterrassen zijn vergunningsplichtig Ook constructieberekeningen zijn een onderdeel van de vergunningsaanvraag. Voor een dakterras of dakhuis heeft u een reguliere bouwvergunning nodig.
In het geval van een dakterras aanleggen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Met een omgevingsvergunning bewijst u dat uw beoogde bouwplannen voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Deze vergunning is verplicht omdat het bouwwerk mogelijk hinder kan veroorzaken voor mens en milieu.
Als je een plat dak hebt, kan je daar in sommige gevallen prima een dakterras of daktuin van maken. Zo profiteer je van extra ruimte en kan je bij mooi weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar is zo'n dakterras vergunningsvrij? Toch niet, voor een dakterras is een vergunning altijd vereist.
Voor het creëren van een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De grootte heeft daar verder geen invloed op, zoals bij een aanbouw het geval kan zijn. Het dakterras moet namelijk aan voorwaarden voldoen zodat de gemeente zeker weet dat het dakterras veilig is en binnen het bestemmingsplan past.
Men kan een dakterras beschouwen als 'bouwwerk geen gebouw zijnde', maar als het dakterras regelmatig gebruikt wordt door mensen, is het (tevens) een buitenruimte van bijv. de woonfunctie.
Meer dan 20 jaar een dakterras in de verboden zone? Dan is de vordering tot verwijdering verjaard. Wanneer het dakterras er al meer dan 20 jaar is dan kan er geen verwijdering meer van het dakterras worden gevorderd. Die vordering is dan verjaard.
Balkons zijn toegankelijk vanuit één of meer kamers in het appartement of huis, terwijl het terras een aparte toegang kan hebben. Ontdek hier meer ideeën om jouw outdoor ruimte in te richten.
Enkele voorwaarden voor een vrijstelling van vergunning voor een verharding in de zij- en achtertuin: de totale oppervlakte is niet meer dan 80 vierkante meter. niet bebouwd zijn, bijvoorbeeld een terras of oprit.
Een verharding voor je tuinhuis, een terras, tuinpad, zwembadboord, … alle verhardingen in je zij- of achtertuin tezamen, mogen maximum 80 m2 beslaan. Overschrijd je deze totale oppervlakte, dan moet je voor de extra oppervlakte een vergunning aanvragen.
Het is niet zo dat een dakterras zomaar op ieder plat dak kan worden toegepast. De vloer van een dakterras dient namelijk een bepaalde sterkte te hebben. In het kort komt de norm er op neer dat een dakterras 250 kg per vierkante meter moet kunnen dragen. Sommige daken zijn daar niet op gemaakt.
De maximaal toegestane grootte van een vergunningsvrije aanbouw hangt af van het type woning en de locatie. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en niet in een beschermd stadsgezicht ligt of een monumentaal pand is. Check dit altijd bij jouw gemeente.
De hoogte van de schutting mag maximaal 2 meter bedragen, tenzij een plaatselijke verordening een zogenaamde APV, een andere hoogte gebied.
Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen. Wel heeft het gevolgen voor de investering, zeker als de aanleg vraagt om verstevigen van de dakconstructie. Daarom is het goed om te weten dat u de belasting laag kunt houden met lichtgewicht buitenmeubels en (vloer)afwerking.
De meeste dakterrassen inclusief dakluik, trap, zwevende constructie, vlonder en houten hekwerk komen uit tussen de 15.000 en 25.000 euro inclusief BTW. Voor een dakhuisje moet u rekening houden met een meerprijs van 15.000 tot 20.000 euro inclusief BTW.
Wat kost een terrasvergunning? Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een terrasvergunning moet u € 189 betalen.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
Verzoekt de gemeente u een omgevingsvergunning aan te vragen en doet u dit niet dan loopt u het risico dat de gemeente handhavend op zal treden en u zal sommeren de voorzieningen te verwijderen. Doet u dit niet, dan kan dit tot gevolg hebben dat de gemeente de aangebrachte voorzieningen laat verwijderen.
Niet alleen klinkers, tegels, inritten, terrassen en tuinpaden gelden als verharding.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Een zeer globale indicatie voor de kosten van aanleg van een vloer op uw dakterras is 150,- tot 350,- per m2 (inclusief tegels, tegeldragers, arbeid). Kosten voor afvoer van oude materialen, inhuren van een hijskraan of verrijker indien nodig en opties als kunstgras, bloembakken of verlichting komen hier nog bij.
Artikel 1.39 van de planregels definieert een dakterras als 'een met omheining afgezette buitenruimte op een gebouw'. Het terras voldoet aan die definitie, zodat van een dakterras sprake is.
Keramische tegels bestaan uit samengeperste kleilagen die op hoge temperaturen gebakken worden. Hierdoor worden ook deze tegels heel sterk en keihard, dat levert keramische tegels voordelen op. Om te beginnen: beide opties zijn zeer geschikt voor dakterrassen, mits aangelegd met het juiste systeem.