In Egypte worden stopcontacttypes C en F gebruikt.Voor deze types heb je geen reisstekker nodig. De netspanning is met 220 volt hetzelfde als hier in Nederland en de frequentie is met 50 hertz ook gelijk. Wanneer je op reis gaat naar Egypte heb je dus géén reisstekker nodig om al jouw apparaten op te laden.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Wereldstekkers koop je online bij Blokker.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Achtergrondinformatie. De contactdozen in België zijn altijd van het type E. Naast stekkers van het type E, zijn stekkers van het type C en van het type F ook toegelaten. Die laatste twee passen perfect in een type E-stopcontact.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Welke stekkers en stopcontacten in Nederland? In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
Als je toch een oplader uit Nederland in het stopcontact wilt duwen heb je een reisstekker nodig. Een reisstekker is een adapter die je in een stopcontact in je vakantieland steekt. De Nederlandse stekker kun je hier dan weer insteken.
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
In Egypte worden stopcontacttypes C en F gebruikt. Voor deze types heb je geen reisstekker nodig. De netspanning is met 220 volt hetzelfde als hier in Nederland en de frequentie is met 50 hertz ook gelijk. Wanneer je op reis gaat naar Egypte heb je dus géén reisstekker nodig om al jouw apparaten op te laden.
je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig.
U heeft in Zanzibar een reisstekker nodig. Lokaal wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Stopcontact type G
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan. De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Een wereldstekker wordt een wereldstekker genoemd omdat deze stekker over het algemeen de meest gangbare stekkers of stoppen bevat die in de wereld worden gebruikt. Door de wereldstekker te gebruiken kan men het stop-contact tot stand brengen.
Ga je reizen binnen Europa? In de meeste Europese landen maken ze gebruik van stekker type C, E en F. Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken.
Om al jouw elektrische apparaten te blijven gebruiken in Engeland heb je een type G reisstekker nodig. Dit type reisstekker geldt namelijk als norm in Groot-Brittannië. De Britse stopcontacten bevatten drie rechthoekige openingen en staan geregistreerd als BS 1363.
Reisadapters zorgen ervoor dat je een stekker in een niet-compatibel stopcontact kunt steken, zonder het voltage aan te passen. Als het voltage in het land waar je naartoe gaat, lager of hoger is, zorg er dan voor dan je toestel of oplader meerdere voltages aankan.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.
Een eurostekker, ook wel europlug of C-stekker, is een universele platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. De eurosteker is speciaal ontworpen om in continentaal Europa veilig op vrijwel elk huishoudelijk stopcontact te passen, met of zonder aarde.
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
Stekkers bevatten in ieder geval twee draden. De derde draad is de aarddraad. Stekkers die een aarddraad bevatten noemt men ook wel geaarde stekkers en stekkers die geen aarddraad bevatten noemt men ook wel ongeaarde stekkers.