Bij dierenpension De Goordonken hebben wij regelmatig lieve mini labradoodle pups te koop. Wij zijn een erkende hondenfokker en vertellen u graag alles over onze pups. Tevens zijn wij een pension waar wij tijdelijk voor uw hond of kat kunnen zorgen, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent.
Wat kost een Labradoodle? Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
De Labradoodle mini is de kleinste en weegt tussen de 7 en de 13 kilo. De medium doodles wegen tussen de 13 en de 20 kg en de standaard doodles hebben een gewicht van 23 tot 30 kilo. Het is een heel beweeglijk ras, deze hond heeft dagelijks fysieke en geestelijke uitdaging nodig.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
De labradoodle mini, ook wel miniatuur labradoodle, is de kleinste versie van de labradoodles en is een kruising tussen een labrador retriever en een miniatuur poedel. Het enige wat anders is aan de labradoodle mini, is het formaat.
Voor de eerste 10 maanden is het advies dan ook: -Wandelen - Maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand. Dat wil zeggen dat een pup van drie maanden maximaal 15 minuten per wandeling mag lopen. De pup mag dit wel zes keer op een dag doen en dus in totaal anderhalf uur lopen, maar niet in één wandeling anderhalf uur.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Een labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador retriever. Het is een gemakkelijke gezinshond; blij en gemakkelijk op te voeden. Hoewel er verschillende vachttypes voorkomen, hebben ze allemaal gemeen dat hun vacht nauwelijks verhaart. Ze moeten wel regelmatig worden geborsteld en getrimd.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.
Doordat ze een mooie krullende vacht hebben en zo klein blijven zien ze eruit als kleine beertjes. Deze Labradoodle soort is dan ook vaak geliefd om zijn schattige uiterlijk, hoge intelligentie, kleine formaat en het feit dat een Labradoodle mini als hypoallergeen wordt geduid.
Mini: 35 cm – 42 cm (7 tot 13 kg) Medium: 43 cm – 52 cm (13 tot 20 kg) Standaard: 53 cm – 63 cm (23 tot 30 kg)
Wanneer een labradoodle zijn maximale grootte heeft bereikt, verschilt per hond. De grotere varianten doodles kunnen 12 tot 18 maanden groeien. De kleinere varianten groeien veelal 10 tot 12 maanden.
Herken een goede fokker
Het is een verplichting volgens de reglementen van de Alaeu, de Australian Labradoodle Association Europe. Je kunt het beste een fokker kiezen die bij deze vereniging is aangesloten, zodat je zeker weet dat je een goede Labradoodle koopt.
Hoe groot kan een labradoodle mini worden? Een mini labradoodle heeft een schouderhoogte, ook wel schofthoogte genoemd, van minimaal 35 cm. Maximaal 43 cm als deze uitgegroeid is. De puppy is nog kleiner.
De Australian labradoodle is een prijzige hond en helaas trekt dat fokkers aan die zelf labradors en poedels kruisen en die ook labradoodles noemen. De Australian Labradoodle is namelijk nog geen erkend ras en de naam is derhalve nog door iedereen vrij te gebruiken. Helaas ontstaan hierdoor andersoortige labradoodles.
Een gezonde snack
Zo'n snack koop je van Pedigree Dentastix, of Rocco Runderoren. Een verantwoorde snack is iets waar je hond goed op moet kauwen. Daarbij zitten er in een goede hondensnack vitamines en mineralen waardoor jouw Labradoodle behalve wat lekkers ook nog wat gezonds binnen krijgt.
Geef de hond tot een leeftijd van 5 maanden gemiddeld 3x per dag eten. Als de pup ouder is dan 5 maanden, volstaat 2x per dag. Je pup moet vrolijk en levendig zijn en lekker eten.
Welk fruit is gezond voor jouw hond? Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.
Was niet meer dan noodzakelijk om de vetlaag van de huid intact te laten ofwel de mogelijkheid tot herstel te geven na een wasbeurt. Indien je regelmatig jouw Doodle wilt wassen probeer dit te beperken tot eens per 8 weken.
Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben.
Honden slapen gemiddeld wel 10 tot 12 uur per etmaal en pups en jonge honden nog veel meer. 40% van hun slaap is overdag en 60% 's nachts.
De Labradoodle is erg slim en leergierig. Nieuwe kennis nemen ze snel op en iets nieuws hoeft ze vaak maar één keer verteld te worden. Het nadeel is dat je net zo snel ongewenst gedrag aanleert en dat eigen maakt. Daarom is training erg belangrijk.
De Labradoodle is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd: Huidallergieën (atopie) Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy.
Koop een pup met een officiële stamboom!
Bezoek dus vooraf de fokker en knuffel met de honden. Dan merk je snel genoeg of je met een gezonde en echte hond te maken hebt. Koop je Labradoodle pup dus nooit zomaar bij een particulier.