Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Zuivel staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dan gaat het wel om halfvolle en magere melk en melkproducten. Het eten en drinken van zuivel is volgens het Voedingscentrum namelijk goed voor je gezondheid en verkleint de kans op ziekten, zoals darmkanker, diabetes type 2 en botontkalking.
Zuivel in het algemeen
Zuivel levert calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Een voedingspatroon zonder melkproducten kan ook gezond zijn, mits er producten worden gebruikt die bovenstaande voedingsstoffen ook leveren, zoals sojaproducten, noten, zaden, gevogelte, ei en groene groenten.
Melk en zuivelproducten hebben een hoge 'nutriëntendichtheid': ze leveren veel voedingsstoffen en relatief weinig calorieën. Zuivel is een bron van calcium, vitamine B2 en B12.Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid, ook van volwassenen.
Omdat volwassenen geen melk kunnen verteren. De aanmaak van enzymen neemt vanaf het derde levensjaar af.
Melk is een goede bron van hoogwaardige eiwitten , met ongeveer 8 gram eiwitten per kopje. "Het kan vooral nuttig zijn als je moeite hebt om voldoende eiwitten binnen te krijgen," zegt Zumpano. Je lichaam heeft eiwitten nodig om cellen in je spieren, botten en huid op te bouwen en te herstellen.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Naast een verbeterde darmgezondheid en een lager risico op hartziekten , kan het schrappen van koemelk uit uw dieet ook helpen om acne te verhelpen, aldus de American Academy of Dermatology Association. Het schrappen van zuivelproducten blijkt ook de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen bij sommige mensen te verminderen.
Ons lichaam haalt calcium uit voeding. Vooral zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Maar ook peulvruchten, groenten en noten leveren calcium.
Is de consumptie van koemelk essentieel voor een goede gezondheid? De kern van de zaak is nee, zuivelproducten zijn geen voedingsbehoefte voor mensen . We kunnen alle voedingsstoffen voor een optimale gezondheid verkrijgen uit een hoogwaardig dieet dat zuivel beperkt of helemaal niet bevat.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Er zijn verschillende mechanismen die het effect van zuivel op ontstekingen kunnen verklaren. Zuivelcomponenten zoals calcium, bioactieve peptiden en culturen in gefermenteerde zuivel kunnen mogelijk de ontstekingsreactie onderdrukken.
Het elimineren van zuivelproducten uit uw dieet kan u helpen gewicht te verliezen en te beheersen . Volle zuivelproducten kunnen veel suiker en verzadigd vet bevatten.
De meeste mensen merken dat hun symptomen verbeteren nadat ze 4 weken geen lactose meer eten. Als u secundaire lactose-intolerantie hebt, kan het langer duren. Probeer, zodra uw symptomen verbeteren, weer wat lactose in uw dieet op te nemen. Begin met een heel kleine hoeveelheid en verhoog dit langzaam.
De meest voorkomende redenen zijn een betere spijsvertering en sneller gewichtsverlies . Het kan ook leiden tot een aanzienlijke verbetering van hun energie en stemming. U moet voorzichtig zijn met de verborgen zuivel- en gluteninhoud in verschillende producten die u dagelijks consumeert. Blijf lezen om te weten hoe u zuivel- en glutenvrij kunt gaan.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigd vet binnen.
Calcium is essentieel voor de goede werking van spieren, en een tekort kan leiden tot onvoldoende samentrekking en ontspanning van de spieren. Botpijn en zwakte: Omdat calcium een bouwsteen is van botten, kan een tekort leiden tot botpijn en zwakte.
Zuivelproducten zijn een bron van eiwitten, vetten, vetoplosbare vitaminen en mineralen waar calcium er het meeste uitspringt. Qua voedingwaarde lijkt het dus een topproduct te zijn voor iedereen. Zo promoot het Voedingscentrum zuivel sinds jaar en dag. Zij raadt aan iedere dag melk- en melkproducten te consumeren.
Melk is zwaar en het consumeren van het eerste wat je 's ochtends doet, kan meer kwaad dan goed doen. Melk kan het insulineniveau van je lichaam verhogen, wat absoluut niet goed is voor je algehele gezondheid.
Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).