Mocht u onverhoopt in een conflict verzeild raken, bespaart u met een rechtsbijstandverzekering flink op de juridische kosten. Dat is de investering wel waard. Daarom kan het ook als particulier verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Is een rechtsbijstandverzekering wettelijk verplicht? Dat is simpel: Nee, u bent niet verplicht een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Maar hij beschermt u wel tegen peperdure rekeningen van een advocaat, mocht u ooit eens juridische hulp nodig hebben.
Met een rechtsbijstandverzekering krijg je geen dekking voor een conflict dat je kan voorzien of dat al speelt voor het afsluiten van de verzekering. Er is dekking voor onzekere gebeurtenissen.
Waarvoor dient een rechtsbijstandsverzekering? Soms ontstaan er conflicten waarbij juridische bijstand meer dan welkom is. U hebt bijvoorbeeld een auto-ongeval veroorzaakt en moet voor de politierechtbank verschijnen. De rechtsbijstand auto zal u verdedigen en trachten om uw straf zo laag mogelijk te houden.
Desondanks is een rechtsbijstandverzekering zeker het overwegen waard: Via een rechtsbijstandverzekering heeft u gemakkelijk en snel toegang tot juridisch advies en praktische ondersteuning van juridische en andere specialisten. De kosten die gemaakt worden voor de afhandeling van een geschil kunnen zeer hoog oplopen.
Ook zonder rechtsbijstandsverzekering zijn er verschillende juridische hulplijnen. Denk bijvoorbeeld aan juridische bijstand via de Consumentenbond, een vakbond, losse (prepaid) rechtshulp en hulp of advies via een vereniging.
Je bent verzekerd voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de aankoop van een bank en je er met de verkoper niet uitkomt. Je verzekert je voor conflicten over je werk, bijvoorbeeld bij ontslag. Denk ook aan problemen rond je pensioen of uitkering.
Op dit moment hebben ruim 2,5 miljoen huishoudens en zo'n 180.000 ondernemers in ons land een rechtsbijstandverzekering. Na een jarenlange stijging neemt het aantal nieuwe polissen nu nog maar licht toe. Het aantal meldingen ligt rond de 400.000 per jaar en is al jaren redelijk stabiel.
Vanaf 15 maart 2021 kunt u via de Raad voor Rechtsbijstand een advocaat krijgen om u te helpen.Deze advocaat is voor u gratis. U hoeft niets te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. U hoeft dus ook geen eigen bijdrage te betalen.
De gemiddelde kosten voor een rechtsbijstandverzekering liggen tussen 20 en 40 euro in de maand, afhankelijk van welke dekking je kiest: Ideaal, Excellent of Superieur. Met een rechtsbijstandverzekering blijf jij niet met een torenhoge rekening voor juridische hulp zitten. De kosten hiervoor zijn namelijk niet mis.
Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die ondersteuning biedt bij juridische problemen. Denk bijvoorbeeld aan juridische hulp bij ontslag, omdat het bedrijf waar je werkt, gaat reorganiseren. Of als je een ongeluk veroorzaakt in het verkeer en er met de tegenpartij niet uitkomt.
Voor de gemiddelde rechtsbijstandverzekering kosten per jaar zal je rekening moeten houden met zo'n €100, voor weinig modules voor alleenstaanden, tot €300 voor gezinnen en completere dekking.
Het recht op rechtsbijstand is er voor iedereen die in Nederland is, dus ook als je buitenlander bent. Je moet de rechtsbijstand wel zelf betalen. Als je zo weinig geld hebt dat je de rechtsbijstand niet zelf kunt betalen, kan de overheid meebetalen.
De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van 3 tot 6 maanden. Bijvoorbeeld: Je sluit op 1 januari een rechtsbijstandverzekering af. Begin mei raak je verwikkeld in een vervelend conflict met de huisbaas. In de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering staat echter dat je een wachttijd hebt van 6 maanden.
Consument & wonen (basismodule)
Rechtshulp bij uiteenlopende consumentenzaken zoals (online) aankopen, schade aan of geschillen over uw woning en buren- of familieruzies. Echtscheiding is vaak uitgesloten en kan worden verzekerd in een aparte module.
De proceskosten (kosten van onder meer procureurs, getuigen en deurwaarders) betaalt u zelf. Als de rechter u gelijk geeft, betaalt de tegenpartij meestal deze kosten. Krijgt u geen gelijk? Dan moet u dus de proceskosten zelf betalen en vaak ook die van de tegenpartij.
Ditzo biedt een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd aan. Net als bij andere verzekeringen geldt de verzekering enkel voor toekomstige en onverwachte conflicten. Ook als het gaat over werk en inkomen geldt er geen wachttijd bij de rechtsbijstandverzekering van Ditzo.
Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan hoeft u de kosten van de advocaat misschien niet te betalen. De overheid betaalt de kosten dan voor u. Dit noemen we 'gesubsidieerde rechtsbijstand' of 'een toevoeging'.
Iedereen heeft daar dus recht op. Als je een (te) laag inkomen hebt, dan komt dit recht in gevaar. Daarom kan je in zo'n geval beroep doen op een (geheel of gedeeltelijk) gratis advocaat. Dit wordt een advocaat pro Deo genoemd.
De volgende verzekeringen kun je in de meeste gevallen lekker overslaan. Een bruiloftverzekering, tuinverzekering, scholieren(ongevallen)verzekering en ga zo maar door.
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen.Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Samen vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland.