Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Hoewel het heerlijk is om je in te zepen met een dikke laag verrukkelijk geurend schuim, is het voor je huid helemaal niet verstandig, omdat je douchegel niet goed voor je is. Je huid bevat namelijk van zichzelf natuurlijke oliën, die gestript worden door de wasstoffen in bad- en doucheproducten.
Naast dat zeep beter voor je huid is, is ook nog eens milieuvriendelijker. De verpakking ervan is in de meeste gevallen te recyclen en daarnaast is zeep goedkoper dan douchegel. Tot slot is het ook nog eens langer houdbaar, waardoor je er langer mee doet dan met een douchegel.
Douchegels zijn vloeibaar en worden vaak samengesteld uit synthetische reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om vuil en olie van de huid af te spoelen. Zeep heeft van nature een hogere pH-waarde dan die van de huid.Dit kan de huid uitdrogen of irriteren, vooral bij mensen met een gevoelige of droge huid.
Uit eerder onderzoek bleek al dat dagelijkse douchebeurten met zeep en shampoo meer kwaad doen dan goed. Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Vooral voor oudere cliënten is een nadeel van dagelijks wassen met water en zeep dat hun dunne huid hierdoor geïrriteerd kan raken, wist Kim al uit ervaring. “Een washandje, dat soms meerdere keren wordt gebruikt, is ook minder hygiënisch. En wassen met water en zeep betekent inzepen, afspoelen en afdrogen.
Het verbetert tevens de natuurlijke beschermlaag en hydratatie van de huid. Als je een erg gevoelige huid hebt, zou je Sanex BiomeProtect Dermo Hypoallergenic Shower Gel kunnen proberen. Deze douchegel versterkt de beschermlaag van je huid en minimaliseert het risico op irritatie.
Je gezicht wassen met douchegel
Waarom niet? Douchegel is veel te agressief voor de gezichtshuid, vooral die heerlijk schuimende varianten. Ze wassen al het natuurlijke vet van je huid weg, waardoor je huid heel droog kan worden. Daarnaast kunnen de ingrediënten in deze producten je huid irriteren.
Een specifiek product voor je haar en huid gebruiken, is toch wel een goed idee. Maar stel dat je op vakantie je shampoo vergeten bent, gebruik dan gerust eens je douchegel.
In het bijzonder wordt fysiologische zeep aanbevolen voor het wassen van de (over)gevoelige huid, droge tot zeer droge huid, beschadigde huid (eczeem, psoriasis, diverse huidletsels). Ook bij personen met (aanleg tot) allergie is gebruik van fysiologische zeep wenselijk.
Zeep heeft een pH-waarde van 8-12. Aangezien die hoger ligt dan de pH-waarde van onze huid (gemiddeld 5,5), kan die de beschermende huidlaag beschadigen. Daarom zijn zeepvrije producten met een huidneutrale pH-waarde beter voor de huid, dan zeephoudende producten.
Bij een droge of zelfs uitgedroogde huid geniet een douchegel met een romige en dikke textuur de voorkeur of een was-olie gemaakt voor bad en/of douche. De vettige stoffen in zo'n producten verwijderen onzuiverheden en laten een beschermende en voedende laag achter op de huid.
Een douchegel is ideaal voor het reinigen van het lichaam. Douchegels reinigen de huid niet alleen, maar ze zijn ook zeer huidverdraagzaam en ze zorgen voor zacht schuim en een aangename geur. Verwen en reinig je lichaam hier dagelijks mee!
4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
Conclusie: de beste én schoonste manier om jezelf te wassen is door simpelweg je handen te gebruiken. Natuurlijk kun je ze eerst goed wassen, voordat je je lichaam inzeept met douchegel. In deze dure tijd moeten we allemaal op de centjes letten.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Miljoenen bacteriën
Die onaangename lichaamsgeur ontstaat doordat de chemische bestanddelen die de huid aanmaakt, zoals zweet en vetten, worden afgebroken door bacteriën. ''Die bacteriën zijn niet schadelijk'', zegt Thio. ''De meeste infecties die je kunt krijgen, hebben niets met je huid te maken.
Volgens TwentyTwoWords draagt iedereen 1.000 verschillende bacteriën en wel 40 soorten schimmels met zich mee. Die zijn niet allemaal slecht. De bacteriën die wel slecht zijn spoel je normaal gesproken weg onder de douche, maar als je dus 2 dagen niet doucht, blijven deze achter op je lichaam.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.