Ook kan er vocht bij de binnenzijde van een elektrakabel zijn gekomen, met een kortsluiting tot gevolg. Wanneer de kortsluiting in huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld een oude waterkoker, is ontstaan, kunt u de kortsluiting verhelpen zonder hulp van een elektricien.
Kortsluiting wordt vaak veroorzaakt door elektrische apparaten in uw woning. Indien het apparaat niets mankeert, werkt deze gewoon naar behoren. Wanneer er sprake is van een defect, ligt kortsluiting op de loer. De oorzaak zit hem vaak in de kabel(s) van een elektrisch apparaat, zoals het snoer van de stekker.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Wanneer de kortsluiting bijvoorbeeld is ontstaan door een apparaat, is het beter dat u een monteur belt voor reparatie. Ontstaat de kortsluiting door een defect in een contactdoos of lukt het niet om de oorzaak te achterhalen? Bel dan een elektricien.
Schakel alle elektrische apparaten/lichtpunten binnen de betreffende groep uit door de stekkers uit de stopcontacten te halen. Vervang de doorgeslagen stop of schakel de installatie- of aardlekautomaat weer in. Schakel tot slot alle apparaten/lichtpunten één voor één weer in.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Ook schade door kortsluiting of een te hoge spanning in het elektriciteitsnetwerk is verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer brandschade aan je keuken ontstaat door kortsluiting in je waterkoker. Of als er scheuren in de muur komen als gevolg van een blikseminslag.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Algemeen. In de meterkast van uw huis bevindt zich de groepenkast waarin de aardlekschakelaar(s) en alle afgaande groepen (automaten)zitten. Hier hoort ook een groepenkaart bij aanwezig te zijn waar u op kunt zien welke groep welk gedeelte van het huis van energie voorziet en achter welke aardlekschakelaar deze zit.
Regelmatig komt het voor dat 'zware' apparaten de oorzaak zijn van kortsluiting. Zeker wanneer deze apparaten al behoorlijk oud zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw wasmachine, droger, vaatwasser, oven, koelkast of diepvries oorzaak is van de kortsluiting.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
Dit doet u door alle apparatuur uit te schakelen en de gesprongen stop in de meterkast te vervangen. Vervolgens kunt u de apparaten stuk voor stuk inschakelen om te zien wanneer de stop opnieuw uit de meterkast springt. Nu kunt u het apparaat wat de bron van de kortsluiting is vervangen om het probleem op te lossen.
Met schade door eigen gebrek bedoelen verzekeraars schade veroorzaakt door een product zelf. Denk aan schade door een fabrieksfout, slechte kwaliteit of omdat het product oud en/of versleten is. Veel verzekeraars vergoeden geen schade aan je woning of spullen door eigen gebrek.
Eigen gebrek is schade veroorzaakt door het product zelf. Door een natuurlijke eigenschap, slijtage of een slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld als er kortsluiting in een cv-installatie of oude waterkoker ontstaat. De schade aan de cv-installatie of oude waterkoker is niet verzekerd, de gevolgschade wel.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Test de zekering.
Bij gebruik van een digitale multimeter die ingesteld is om de continuïteit te meten, moet de meter continu piepen als u de draden bij het uiteinde van de zekering vasthoudt. Dat betekent dat het circuit rond is. Als dit niet gebeurt, dan is de zekering stuk.
Hoe test ik de aardlekschakelaar? Op de aardlekschakelaar zit een testknop met de letter “T”. Deze knop moet ingedrukt worden om te testen, de achterliggende installatie wordt uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar normaal worden ingeschakeld.
Kortsluiting is een verschijnsel dat voorkomt wanneer er te veel elektrische apparaten zijn aangesloten op één groep. Het gebeurt wanneer de stroom zo overbeladen is dat de stop eruit springt en kortsluit waardoor vervolgens de stroom wegvalt. Hierbij kan een vonk ontstaan en dit kan voor brand zorgen.