Voor het eerst sinds dertien jaar is er in het zuiden van Duitsland weer een wilde bruine beer gespot. De ronddwalende beer werd met een natuurcamera gesignaleerd in de Duitse Alpen, in de stad Garmisch Partenkirchen, zo melden plaatselijke media.
Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
Wasberen komen oorspronkelijk niet in Nederlandse natuur voor, maar ze zijn er zeker wel. Ze leven ook in Duitsland en daar zijn er inmiddels 1,5 miljoen.
Ook in Europa kun je een wilde beer tegenkomen. Zo leven er in Scandinavië, Oost-Europa en in Zuid-Europa echt wilde beren. De meeste kans om een beer te spotten heb je in Finland, Roemenië, Slowakije en Zweden.
De Europese bruine beer (Ursus arctos arctos) is een ondersoort van de bruine beer. In onder andere Turkije leeft de verwante Syrische bruine beer. De Italiaanse populatie wordt soms beschouwd als een aparte ondersoort, de Marsicaanse bruine beer of Abruzzenbeer (Ursus arctos marsicanus).
Met uitzondering van België, Denemarken, Luxemburg en Nederland komen in alle Europese landen één of meerdere van de onderzochte roofdieren voor. Er lopen zo'n 17.000 beren rond in Europa, verdeeld over 22 landen. En 12.000 wolven, verdeeld over 28 landen.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
In de Pyreneeën leven ongeveer vijftig bruine beren, onder andere in de streek Ribagorza en het gebied tussen de oostelijke Pyrénées-Atlantiques en de westelijke Ariège. In de Alpen gaat het om een groeiende populatie van zestig tot tachtig exemplaren, voornamelijk in het Italiaanse natuurpark Adamello-Brenta.
Beren zijn erg schuw en leven diep in het bos. Ze houden niet van mensen en blijven het liefst op de achtergrond. Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn.
Voor het eerst sinds dertien jaar is er in het zuiden van Duitsland weer een wilde bruine beer gespot. De ronddwalende beer werd met een natuurcamera gesignaleerd in de Duitse Alpen, in de stad Garmisch Partenkirchen, zo melden plaatselijke media.
Duitsland. In Duitland zijn minimaal 128 wolvenroedels, 35 paren zonder welpen en 10 solitaire territoriale wolven aanwezig (wolvenmonitoringsjaar 2019/20). Er zijn in dat monitoringsjaar 431 pups vastgesteld. De dichtstbijzijnde roedels leven bij Nordhorn, Meppen, Herzlake en Werlte nabij Twente en Drenthe.
In Oostenrijk leven beren nog in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. De bruine beer is een indrukwekkend dier dat in staande positie wel tweeënhalve meter hoog kan zijn. Ze wegen zo'n 200-300 kilo.
In de jaren '90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
In 2012 zijn er 137 Europese bruine beren gesignaleerd in Noorwegen. De meeste beren in Noorwegen vind je bij het grensgebied met Zweden en Rusland. Toch is de kans op een ontmoeting vrij klein.
Op het schiereiland leven ongeveer 20.000 bruine beren, waarvan 18.000 in het wild.
Heel schuw
Maar je mag nog zo vroeg opstaan als je wil, beren kan je al zo'n 700 tot 800 jaar niet meer spotten in België. “De laatste beer in Vlaanderen is rond 1300 verdwenen. Maar heel ver moet je niet reizen om een beer tegen te komen. In Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn er al populaties.”
Bruine beren in Zweden
Ze laten zich dus niet zo makkelijk zien als bijvoorbeeld de grizzlybeer in Amerika. Om die reden is het ook moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden, maar men denkt dat er tussen de 1500 en 3000 dieren in het wild voorkomen.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de zwarte beer een goede zwemmer en klimt hij gemakkelijk in bomen om aan gevaar te ontsnappen.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.