Als werknemer of werkloze die arbeidsongeschikt erkend is, kunt u onder bepaalde voorwaarden een jaarlijkse inhaalpremie ontvangen. Het bedrag wordt forfaitair vastgesteld en ieder jaar in mei gestort.
In 2022 bedraagt de premie: Je hebt een zelfstandig statuut en je bent minstens 12 maanden ziek op 31/12/2021: 304,32 euro. Je bent werknemer of werkloos zonder gezinslast en je bent minstens 12 maanden ziek (maar minder dan 24 maanden) op 31/12/2021: 448,44 euro.
Wat is de inhaalpremie? De inhaalpremie wordt ook wel 'vakantiegeld voor invaliden' genoemd. De premie volgt de gezondheidsindex en is een forfaitair bedrag.
Wanneer je ziekte langer duurt dan 1 jaar zal het ziekenfonds je dossier voorleggen aan het RIZIV om je eventueel een invaliditeitsuitkering toe te kennen. Op deze uitkering primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar arbeidsongeschiktheid) wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden.
De inhaalpremie voor arbeidsongeschikte werknemers/werklozen. Bent u een arbeidsongeschikte werknemer of werkloze? Dan betaalt het ziekenfonds u 1 keer per jaar mogelijk een extraatje: de inhaalpremie, die u ontvangt bovenop uw uitkering.
De primaire arbeidsongeschiktheid duurt maximaal twaalf maanden. Ze begint vanaf de datum waarop de adviserend geneesheer van je ziekenfonds je arbeidsongeschiktheid goedkeurt. Wanneer je arbeidsongeschiktheid langer dan een jaar duurt, krijg je het statuut van invalide.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit gratis laten meetellen voor je pensioen (gelijkstelling). Hierdoor kan je een hoger pensioen krijgen.
Als je erkend bent als persoon met een handicap, kan je bijvoorbeeld recht hebben op: een vermindering van inkomstenbelasting; een vermindering van onroerende voorheffing; het sociaal telefoontarief; het sociaal tarief gas- en elektriciteit; ...
De naam zegt het al: blijvende invaliditeit is lichamelijk of geestelijk letsel dat niet meer geneest. Bij vaststelling van de hoogte van de letselschadevergoeding is de mate van blijvende invaliditeit erg belangrijk.
Bij blijvende invaliditeit of als de arbeidsongeschiktheid wordt geacht voor onbepaalde tijd te duren (stabiel genoemd), wordt drie jaar lang een jaarlijkse tegemoetkoming betaald. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de mate van ongeschiktheid en van het loon dat de werknemer voor het ongeval verdiende.
Alleenstaanden: 55 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd. Samenwonenden: 40 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd.
Contacteer de Dienst voor Uitkeringen van uw ziekenfonds. Als u een verminderde uitkering ontvangt omdat u een activiteit uitoefende, zullen zij het nodige doen zodat u opnieuw uw volledige uitkering krijgt.
Na het eerste jaar arbeidsongeschiktheid ontvang je een "invaliditeitsuitkering". Daarop gebeurt geen voorheffing voor de belastingen. Dat betekent jammer genoeg niet dat je uitkering dan belastingvrij is. De afrekening gebeurt bij de belastingaanslag van het jaar daarop.
Ben je een werknemer of werkloze en als arbeidsongeschikt erkend? Dan heb je mogelijk recht op een uitkering. Je ziekenfonds betaalt die uitkering en berekent ze volgens bepaalde regels. Er zijn minimumbedragen en maximumbedragen.
ingeklapt. Als je een IVA-uitkering ontvangt, bedraagt je invaliditeitspensioen (inclusief vakantiegeld) 5% van je laatstverdiende salaris. Hierbij geldt wel dat het invaliditeitspensioen in totaal niet hoger is dan het maximumdagloon van de WIA en dat het naar rato is van het aantal uren dat je werkt.
Bent u arbeidsongeschikt, dan heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen of invaliditeitspensioen. Dit is een maandelijkse aanvulling op uw arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV. De hoogte van de aanvulling hangt af van uw mate van arbeidsongeschiktheid.
Als je opnieuw kan gaan werken of als je de pensioenleeftijd bereikt, dan eindigt de periode van invaliditeit. Handicap is een breder begrip en slaat op alle lichamelijke, verstandelijke, psychische of sociale beperkingen, al dan niet aangeboren.
De invaliditeit kan tot de pensioenleeftijd doorgaan. Een loontrekkende die arbeidsongeschikt is wegens ziekte (gedurende de eerste 12 maanden) of invaliditeit (na 12 maanden) hoeft zich gelukkig geen zorgen te maken voor zijn later pensioen. Deze periodes worden volledig gelijkgesteld.
Wie arbeidsongeschikt is, mag in principe niet werken. Toch kan iemand die een arbeidsongeschiktheid heeft van 66% en op invaliditeit staat van de mutualiteit, mits voorafgaandelijk akkoord van de adviserend geneesheer, de toelating krijgen om geleidelijk aan het werk te hernemen.
De arts van de DG Personen met een handicap moet je handicap erkennen. Je moet minstens 7 punten behalen op de schaal van zelfredzaamheid.
Als u invaliditeitspensioen ontvangt en minimaal 15% arbeidsongeschikt bent, bouwt u ouderdomspensioen op. Het invaliditeitspensioen eindigt in elk geval op uw AOW-leeftijd, maar mogelijk eerder.
Ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt, dan bezorgt je ziekenfonds je dossier met medische gegevens aan het RIZIV. Dat beslist dan of je het statuut van invalide krijgt. Het beslist ook over een eventuele verlenging van dat statuut.
Per criterium kan je maximum 3 punten krijgen: 0 punten = geen moeilijkheden , 1 punt = weinig moeilijkheden, 2 punten = grote moeilijkheden, 3 punten = onmogelijk zonder hulp van anderen.