Is anciënniteitsverlof verplicht? Anciënniteitsverlof is niet verplicht. Sectoren en ondernemingen beslissen helemaal zelf of ze het toekennen; ze leggen het dan ook vast in een cao of arbeidsreglement.
Van zodra u een anciënniteit van 15 jaar bij dezelfde werkgever heeft bereikt, heeft u recht op een eerste dag anciënniteitsverlof. Na 25 jaar anciënniteit krijgt u een tweede dag anciënniteitsverlof.
Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
Er bestaat een systeem van anciënniteitsverlof. Het stelsel omvat: 15 jaar anciënniteit in de sector: 1 extra dag verlof per kalenderjaar. 25 jaar anciënniteit in de sector: 2 extra dagen verlof per kalenderjaar.
De anciënniteit die gebruikt is voor de berekening van je loon, vind je terug op je loonfiche.
2.1.1.
De dagen anciënniteitsverlof worden betaald door de werkgever.
Dikwijls is aan een hogere anciënniteit een hoger loon verbonden, volgens vastgelegde schalen. Andere voordelen zijn ook mogelijk, zoals een groter aantal vakantiedagen. Ook wordt het aantal dienstjaren meegewogen bij eventuele promotie. Het begrip is van groot belang in een militaire omgeving.
Nam je zelf ontslag en doe je nu je opzegtermijn uit
Opgelet: bijkomende vakantiedagen, bijvoorbeeld anciënniteitsverlof vastgelegd in een cao, vervallen automatisch op het moment dat je contract afloopt. Voor die zogenaamde cao-vakantiedagen ontvang je op dat moment geen loon meer.
Het aantal jaren geldelijke anciënniteit bepaalt het salarisbedrag binnen je salarisschaal. Dit salarisbedrag stijgt naarmate je geldelijke anciënniteit toeneemt.
De maand anciënniteit wordt bekeken per kalendermaand. Dit wil zeggen van de 1ste van de maand tot de 30ste of 31ste van die maand of van bijvoorbeeld de 7de van een maand tot de 6de van de volgende maand.
De formule is als volgt: Deel het wekelijkse arbeidsstelsel door 38 (uur) en vermenigvuldig dat getal met het aantal dagen waarop de medewerker recht heeft volgens zijn anciënniteit. Bijvoorbeeld: 18 uur/38 uur = 0,47 x 3 dagen = 1,41 dagen.
De leeftijd van 40 jaar vormt het keerpunt. Wie jonger is dan 40 jaar verdient globaal genomen minder dan het nationaal gemiddelde, terwijl men vanaf deze leeftijd in regel recht heeft op een bovengemiddeld loon. Zo ligt het loonbriefje van werknemers vanaf 60 jaar 31% boven het nationale gemiddelde.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
Seniorendagen, ouderendagen, seniorenverlof, leeftijdsdagen of ouwelullendagen. In sommige cao's en beroepen gelden speciale afspraken en regels voor werknemers die 50 jaar of ouder zijn. Je krijgt extra vrije dagen bijvoorbeeld. Of je kunt niet meer verplicht worden tot overwerk of een consignatiedienst.
Het basisprincipe is dat de anciënniteit van de uitzendkracht wordt opgebouwd door de dagen op te tellen waarbij hij verbonden is door een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid. Het maakt hierbij niet uit of hij bij dezelfde of bij verschillende gebruikers tewerkgesteld wordt.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
Als u ontslag neemt, moet u opzegtermijnen respecteren. U krijgt ook een C4, maar die geeft u niet meteen recht op een werkloosheidsuitkering, behoudens enkele uitzonderingen. U ontvangt ook een vertrekvakantiegeld. Dat staat in verhouding tot het aantal vakantiedagen die u nog moest opnemen.
Via het toekennen van een anciënniteitspremie kan u werknemers die al lang bij u in dienst zijn belonen. Dit kan op een gunstige manier, zowel fiscaal als sociaalrechtelijk. U moet daarvoor wel enkele voorwaarden respecteren.
LEEFTIJDSVERLOF
Deze maatregel wordt verlengd voor 2019. Vanaf 1 januari 2020 wordt het leeftijdsverlof uitgebreid: De leeftijd wordt verlaagd en je hebt jaarlijks recht op 1 dag extra verlof vanaf het kalenderjaar waarin je de leeftijd van 55 jaar bereikt.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
De waarde van een vakantiedag is gelijk aan de financiële compensatie die de werknemer normaal gesproken ontvangt. De werkgever betaalt veelal enkel het gebruikelijke salaris plus de vakantietoeslag.
U kunt uw gegevens inzien en controleren door in te loggen op Mijn UWV.
Om te genieten van een volledig pensioen, moet je 45 loopbaanjaren kunnen voorleggen. De wet voorziet voor de komende jaren in een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar: 66 vanaf 2025 en 67 vanaf 2030.
Wat is de anciënniteitsdatum? De datum waarop de werknemer in dienst is getreden bij de werkgever noemen we de anciënniteitsdatum. Dit is de datum waarop de dienstbetrekking is gestart en dient als referentiepunt voor het berekenen van de anciënniteit van de werknemer.