'Vanaf 1 oktober 2021 komen (bijna alle) Nederlanders alleen nog het VK binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse ID-kaart telt dan dus niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor zowel Engeland, Schotland, Wales als Noord-Ierland.
Je paspoort moet geldig zijn voor je hele verblijf. De meeste mensen uit de rest van de wereld die Groot-Brittannië en Noord-Ierland komen bezoeken hebben wel een visum nodig. Of je er een nodig hebt, hangt af van de reden van je bezoek en je nationaliteit.
Gevolgen voor reizen van korte duur (minder dan 6 maanden)
Sinds 1 oktober 2021 is een internationaal paspoort nodig en volstaat een (Belgische) identiteitskaart niet meer om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, als u niet over een EU Settlement Status in het VK beschikt.
Het reisdocument moet in ieder geval bij vertrek uit Nederland nog geldig zijn. Als u bijvoorbeeld 3 maanden visumvrij in Nederland wilt blijven, betekent dit dat uw reisdocument minimaal 3 maanden geldig hoort te zijn. Wilt u naar Nederland reizen?
Nee, het is niet toegestaan om binnen Europa te reizen met een verlopen reisdocument. Al wordt er bij het reizen binnen Europa aan de grens soms niet meer gecontroleerd, u heeft altijd een geldig(e) paspoort of identiteitskaart nodig. Voor sommige landen moet het reisdocument meer dan een jaar geldig zijn.
Landen waar je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst of vertrek zijn onder andere: Jordanië, Oman, Argentinië, Cambodja, Cuba, Tanzania, Laos, Taiwan, Malediven, Ghana, Indonesië, Suriname en Thailand.
Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. U kunt het niet gebruiken als identiteitsbewijs. Bepaalde landen stellen aanvullende eisen aan reisdocumenten, zoals een visum. Neem daarom altijd contact op met de ambassade of het consulaat van het betreffende land.
Ook voor een reis binnen het Schengengebied. Uw paspoort of reisdocument mag niet meer dan 10 jaar geleden zijn uitgegeven. Ook moet het paspoort of ander reisdocument na vertrek uit het Schengengebied nog minimaal 3 maanden geldig zijn.
Sommige landen kennen strengere regels rondom de geldigheid van een paspoort of ID-kaart. Over het algemeen kun je binnen Europa vrij reizen zolang jouw identiteitsbewijs geldig is.
Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent. Bent u bij de aanvraag jonger dan 18 jaar, dan is het 5 jaar geldig. U mag uw paspoort op elk gewenst moment verlengen. U hoeft dus niet te wachten tot ze verlopen zijn.
'Nederlanders kunnen alleen nog reizen naar het Verenigd Koninkrijk met een geldig paspoort. Dat komt omdat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie (EU). Dus met een ID-kaart kom je Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland niet binnen.
Je hebt daarvoor vanaf 1 oktober een internationaal paspoort nodig. Zo'n paspoort moet je aanvragen bij je gemeente. De prijs varieert van gemeente tot gemeente. Volwassenen betalen tussen de 65 en 80 euro, minderjarigen ongeveer de helft.
De kosten voor een Nederlands paspoort zijn: voor personen tot 18 jaar: € 63,40; het paspoort is 5 jaar geldig. voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85; het paspoort is 10 jaar geldig.
Wanneer je binnen Europa reist moet je paspoort nog twee maanden na terugkomst in Nederland geldig zijn. Voor veel landen buiten Europa dient een paspoort nog minimaal 6 maanden na je vertrekdatum uit het land van bestemming geldig te zijn.
Wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk reist heb je een geldig paspoort nodig. Dit is ingegaan op 1 oktober 2021, na een overgangsperiode na de Brexit. Een visum is niet nodig en een ID-kaart is niet meer geldig (op enkele uitzonderingen na).
Hoelang duurt het
Doet u de aanvraag op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag vóór 2 uur in de middag?Dan kunt u uw paspoort of identiteitskaart de volgende werkdag ophalen. Doet u de aanvraag op vrijdag, dan kunt u uw paspoort of identiteitskaart maandag ophalen.
Als je van Nederland naar Frankrijk, België of Duitsland reist, heb je geen internationaal paspoort nodig. Het is wel handig om een identiteitsbewijs op zak te hebben, want soms voert de douane ter plaatse onverwachte controles uit. Vergeet ook zeker je ticket niet.
Is uw paspoort of ID-kaart (bijna) verlopen? Dan kunt u een nieuw reisdocument aanvragen. U ontvangt dan een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart met een eigen unieke nummer. U kunt uw paspoort niet verlengen.
In Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee, onder andere op de luchthaven Schiphol. Buiten Nederland kunt u een noodpaspoort aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat.
U kunt uw paspoort of identiteitskaart bij uw gemeente inleveren en vervangen door een nieuwe. De kosten voor de aanvraag moet u zelf betalen.
U kunt een paspoort of ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. Vanaf 18 jaar hoeft u maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort of ID-kaart aan te vragen.
Balie op Schiphol
Bij de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol kunt u ook een reisdocument aanvragen. Ook hier moet u een afspraak maken. Een afspraak maakt u online via de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer.
Als je morgen wilt vliegen, dan kun je een noodpaspoort aanvragen. Dit is een tijdelijk reisdocument waarmee je naar het buitenland kan reizen. Aanvragen in 2023 kost 53,01 euro en het paspoort wordt dezelfde dag nog afgegeven.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet.
Paspoort weigeren of ongeldig verklaren
Bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur; naar het buitenland wilt reizen om in Nederland een straf te ontlopen; door een faillissement niet naar het buitenland mag reizen; een schuld bij de overheid hebt, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, DUO of de Sociale Dienst van een gemeente.