Deze zijn zichtbaar aan beide zijden van de keelopening achter de tong, links en rechts van de huig (zie tekening). Ze worden ook gewoon amandelen genoemd. De amandelen zijn redelijk groot bij kinderen en adolescenten, en nemen daarna in omvang af. Op volwassen leeftijd zijn ze klein en soms zelfs niet meer zichtbaar.
De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig is het aanhangsel van het zachte gehemelte. Het hangt midden tussen de keelamandelen. U of uw kind krijgt geen slechtere afweer door het verwijderen van de amandelen.
De zogenaamde keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de mond. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Ieder mens heeft twee keelamandelen, een neusamandel en een tongamandel. De keelamandelen zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. Amandelen zijn nuttig, ze vergroten de weerstand tegen ziektes. Amandelen werken als een soort van uitkijkpost voor het afweersysteem.
Op wikipedia is te lezen dat volgens de wetenschap het knippen van de keelamandelen op latere leeftijd ernstige gevolgen kan hebben: meer kans op oa kanker, MS, ziekte van Crohn en veel hogere sterftekans.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden, of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Iedereen heeft neusamandelen en keelamandelen. Bij kleine kinderen helpen ze om ziekteverwekkers als bacteriën en virussen tegen te houden. Bij het opgroeien nemen andere organen deze taak over, en zijn amandelen in principe overbodig.
Ontstoken amandelen zijn zeker wel besmettelijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
Als je veel last hebt van pijn kan een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen helpen. Ook koud drinken kan verlichting van de pijn geven. Om de keel te ontsmetten kun je regelmatig gorgelen met een zoutwateroplossing. Bij ernstige gevallen van amandelontsteking schrijven sommige huisartsen antibiotica voor.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Amandelen zitten achter de neus, achterin de keel en achter op de tong.
Als een besmet persoon hoest of niest, komen er minuscule druppeltjes met microben in de lucht. Daar kunnen ze door een tweede persoon ingeademd worden en vervolgens een angina veroorzaken. Ook rechtstreeks contact met besmet speeksel of neusvocht kan de virussen en de bacteriën overbrengen.
De operatie duurt ongeveer 15-30 minuten. Bij iedere operatie, ook bij deze operatie, is er sprake van enig risico. Zo is er bijvoorbeeld een risico op een nabloeding. Op de afdeling Dagbehandeling krijgt u pijnstillers.
De eerste dagen na de operatie…
geen bananen en ontbijtkoek eten, omdat dit in je keel kan blijven plakken. mag je niet te warm douchen of in bad gaan. Ook mag je niet in de zon zitten. Door de warmte kunnen de wondjes weer gaan bloeden.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
Eten en drinken
De 2e dag na de operatie kunt u afgekoeld, gemalen voedsel eten. Vanaf de 3e dag kunt u het eten en drinken langzaam verder uitbreiden. Een speciaal dieet is niet nodig. Wat u kunt eten, mag u eten.
Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.
Keelamandelen en neusamandelen spelen een rol bij het onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Maar ze kunnen ook zelf ontstoken raken. Dit leidt vaak tot vervelende klachten. Bij ernstige of langdurige klachten kan de KNO-arts adviseren uw amandelen te verwijderen.