een regelmatig leven en regelmatige metingen voor je partner mogelijk te maken. Op vruchtbare dagen af te zien van seks of een condoom te gebruiken.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.
Er zijn een paar mogelijkheden om na onveilige seks te zorgen dat de vrouw niet zwanger raakt. Als vrouw kun je een morning-afterpil slikken of een spiraaltje laten plaatsen in je baarmoeder. De morning-afterpil kun je kopen bij de drogist of apotheek. Je hebt geen recept nodig van de huisarts.
Je kunt zwanger worden door seks zonder voorbehoedmiddel. Of seks met een voorbehoedmiddel dat niet goed werkt. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: condoom, de pil, spiraaltje, prikpil, minipil, hormoonstaafje, hormoonring of hormoonpleister. Volg in deze gevallen de adviezen bij pil vergeten.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Na hoeveel dagen nadat je seks hebt gehad je een zwangerschapstest kunt doen, is een lastige vraag. Een zwangerschap vindt in principe plaats 6 dagen na de ovulatie (eisprong). Dat is ongeveer twee weken na je laatste menstruatie. Maar voor een écht betrouwbare uitslag test je als je minimaal één dag overtijd bent.
Als natuurlijke methoden perfect worden toegepast, raakt 5% van de vrouwen toch zwanger. Maar omdat de kans op fouten bij deze methoden groot is, raakt in de praktijk 23% van de vrouwen zwanger. Van elke 1000 vrouwen die natuurlijke methoden gebruiken worden er tussen de 50 en 230 toch zwanger.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Hoe veilig is het condoom? Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Je kiest bij ons uit morning-afterpillen van Kruidvat Merk, EllaOne en Norlevo. Hoe eerder je de pil inneemt na onbeschermde seks, des te groter is de kans dat de eventuele zwangerschap effectief wordt afgebroken.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Meestal is de eisprong 2 weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De 3 dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Voor het zingen de kerk uit wil zeggen dat je de penis uit de vagina trekt voordat er een zaadlozing is. Een ander woord is: coïtus interruptus. Dit is geen betrouwbare manier om een zwangerschap te voorkomen.
In uitzonderlijke gevallen blijven de spieren in de vagina extreem krachtig aangespannen.Het mannelijk lid kan daardoor - in slappe en stijve toestand - vast komen te zitten en zó ver opzwellen dat terugtrekken van de penis onmogelijk wordt.
Nee, je wordt niet 'strakker'
Hoe smal of strak je daar bent, hangt niet af van je aantal sekspartners of het aantal keer dat je seks hebt. En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug.
Als je de pil gebruikt verlies je minder bloed dan als je geen pil gebruikt. De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Na meer dan 24 uur na de eisprong is de kans op een zwangerschap al afgenomen.
Kun je zwanger worden als je voor de eerste keer seks hebt met een jongen? Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.
Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding).
Ja, een morning-afterpil mag worden gebruikt door iedere vrouw die kinderen kan krijgen, inclusief jonge vrouwen tot 18 jaar.