Als je de kam uitklopt op een wit vel papier, zie je keuteltjes en mogelijk vlooien, die evenwel direct weg zullen springen. Als je vlooien op het huisdier vindt, weet je ook meteen dat je eitjes, larven en poppen van vlooien door het hele huis hebt liggen. Dan is er dus sprake van een vlooienplaag.
Vlooien zijn heel kleine insecten en met het blote oog bijna niet te zien. Last van vlooien kun je bij je huisdier herkennen doordat hij zich meer krabt dan normaal. Ook bijten ze vaker in de vacht. Door je huisdier te kammen met een speciale kam, kun je vaststellen of je huisdier vlooien heeft.
Vlooien zijn bloedparasieten, ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Ze springen naar een onbeschermde huidzone, om daar bloed te zuigen en dan weer weg te springen. Typische locaties van vlooienbeten bij volwassenen zijn de (behaarde) onderbenen.
Kam uw vacht uit met een vlooienkam, dan zou u de kam boven een vel wit papier kunnen uitkloppen.Kleine zwarte beestjes uit de kam duiden in de meeste gevallen wel op vlooien.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Stofzuigen, uitkloppen en kammen
Je kunt misschien niet voorkomen dat jouw huisdieren vlooien meenemen, maar wel dat ze uitgroeien tot een plaag: Door elke dag te stofzuigen en de vloer te dweilen, ruim je eitjes en larven tijdig op. Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig.
Hoe herken je een vlooienbeet? We reageren op het speeksel dat de vlo gebruikt om het bloed in onze bijtwond te laten stollen (net zoals bij de mug). Hierna wordt het een rood bultje of soms zelfs een grote blaar, met vaak een bloedkleurig puntje in het midden, dat gaat jeuken.
Een vlooienbeet bij mensen herken je aan het volgende: Klein, rood bultje op de plek van de beet; Erge jeuk, waardoor je geneigd bent om te krabben; Bij overgevoeligheid voor vlooienbeten krijgt men niet alleen een jeukend bultje op de plek van de beet, maar uitslag over het hele lichaam.
Vlooien zijn maar lastig met het blote oog te zien. Daarom denken veel mensen dat het ongedierte bij huisdieren niet opvalt. Dit is wel degelijk het geval. Vaak kunt u aan het gedrag van uw huisdier merken dat het dier vlooien heeft.
De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen.
Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften.
Vlooien komen vooral voor bij huisdieren
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid.
Wanneer vlooien even geen gastheer hebben waar ze bloed van kunnen krijgen, trekken vlooien zich net zo lang terug totdat er weer een hond of kat voorbij loopt. Dit kan de vlo volhouden tot wel 6 maanden.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden.De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Een vlooienplaag bestrijden kost wel wat doorzettingsvermogen en geduld. In ernstige gevallen kan het wel enkele maanden duren voordat je er geheel vanaf bent. Maar als je secuur te werk gaat en de behandeling regelmatig herhaalt komt het goed.
Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op. Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
Vlooien kunnen enorm goed springen en springen over naar andere katten en honden in je huis. Ze zijn daardoor zeer besmettelijk. Vlooien kunnen de mens ook bijten. Maar gelukkig vinden ze ons minder aantrekkelijk, omdat we te weinig haren hebben waar ze zich in kunnen nestelen.
Vlooien houden het meest van katten en honden. Ze springen alleen op mensen als er te weinig honden of katten in de buurt zijn. Dat kan ook relatief zijn: Als er heel erg veel vlooien zijn in verhouding tot het aantal dieren in huis. Dus mensen krijgen meestal pas last van vlooien als er erg veel zijn.
Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn dieren? Het grote probleem is dat als je één vlo ziet je er uit van kan gaan dat er vele tot zeer vele eitjes aanwezig zijn in je huis.Deze eitjes gaan zich gedurende de komende 5-6 maanden ontwikkelen tot een volwassen vlo en dieren bespringen die langskomen.
Kam de vacht met een hele fijne vlooienkam. Als je donkere korreltjes vindt leg je deze op een vochtig keukenpapiertje. Komt er een rood/bruin kringetje omheen dan is het een vlooienpoepje en heeft je huisdier vlooien.
Zet 's avonds een bak met water met een aantal druppels afwasmiddel neer.Zet hier een aantal brandende kaarsjes in.Zodra het donker wordt, komen de vlooien af op het licht van de kaarsjes. De vlooien komen in de bak met water en door de afwasmiddel lukt het de vlooien niet om uit de bak te springen.
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.
Vaak zijn het de planten die een sterke geur hebben. Denk hierbij aan lavendel, munt, rozemarijn, kattenkruid of citroengras. Je kunt dit bijvoorbeeld in de tuin planten, of in de keuken zetten. Handig, want dan kun je het tijdens het koken ook gelijk gebruiken!
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.