Hoe controleer ik of er beslag gelegd is op de auto die ik wil kopen? Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam.
Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt.
De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
Is er vóór 1 april 2021 beslag gelegd op het voertuig, dan staat er dat tenaamstelling mogelijk is, maar de geregistreerde eigenaar/houder mag het voertuig volgens de wet niet verkopen.
Wanbetalers van motorrijtuigebelasting worden aangepakt. De Belastingdienst en de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gaan een zwarte lijst opstellen. Wie daar op staat kan geen nieuwe kenteken op zijn naam overschrijven.
Dit klinkt simpel, maar de voltrekking van het tenaamstellingsproces oftewel overschrijvingsproces levert nog weleens problemen op. Deze strubbelingen kunnen te maken hebben met onder andere belastingschuld, BRP-registratie, rijbewijsplicht en . Dus niet iedereen kan lukraak en ongemoeid een auto op naam zetten.
Indien uw auto in beslag is genomen, blijft u nog steeds eigenaar van dit voertuig. Dit betekent dat u de autoverzekering en de motorrijtuigenbelasting moet blijven betalen. Ook dient de auto APK gekeurd te zijn. Deze verplichtingen kunnen via de RDW middels een schorsing van het kenteken tijdelijk worden stopgezet.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
Op Schuldenwijzer.nl kunt u zien of en zo ja, welke gerechtsdeurwaarderskantoren beslag hebben gelegd op uw inkomsten en welke gegevens van u daarbij gebruikt worden. Alle gerechtsdeurwaarderskantoren van Nederland zijn aangesloten bij Schuldenwijzer.nl.
Als u een schuld niet betaalt en er is een vonnis of een dwangbevel, dan mag de deurwaarder beslag op uw auto leggen. Wanneer u laag of geen inkomen heeft, dan kunnen wij u helpen om de verkoop van uw auto na beslag door de deurwaarder te voorkomen.
Nadat het beslag is ingeschreven in het kentekenregister, is het niet meer mogelijk voor de eigenaar om het voertuig over te schrijven. Op het kenteken zit namelijk een zogenaamde “tenaamstellingsblokkade”. Vóór 1 april 2021 kon een voertuig waarop beslag is gelegd, gewoon worden overgeschreven op een andere naam.
Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
De RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dat gebeurt door een registervergelijking. Daarbij worden de keurings- en de verzekeringsgegevens met het kentekenregister vergeleken.
Er zijn op dit moment geen storingen.
Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
Bewarend beslag is maximum 3 jaar geldig. Voor roerend beslag en voor beslag onder derden loopt deze termijn vanaf de datum van de beschikking of van het exploot (artikel 1425 en 1458 van het Gerechtelijk Wetboek).
Gevolgen beslag
Wanneer beslag is gelegd kan degene niet meer over het beslagene beschikken. Na beslag op een bankrekening kan diegene niet meer bij dat geld. Nadat beslag is gelegd op een huis of een auto, dan kunnen deze zaken niet aan een ander worden overgedragen.
In de wet staat dat het beslag zal worden opgeheven: "indien summierlijk van de ondeugdelijkheid van het door de beslaglegger ingeroepen recht of van het onnodige van het beslag blijkt." Degene die opheffing van het beslag vordert moet dit aannemelijk maken.
Wat kost beslag? Voor uw advocaat betaalt u het normale uurtarief. Afhankelijk van waarop beslag gelegd moet worden en de eenvoud of complexiteit van de beslagkwestie gaat het meestal om 3 – 5 uren. De kosten van de deurwaarder variëren meestal van € 100 tot € 400 (exclusief btw) per beslag(onderdeel).
De kosten voor het schorsen van een kenteken zijn overal in Nederland hetzelfde. Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaal je het normale tarief van 80,20 euro.Voor voertuigen ouder dan 15 jaar betaal je het lage tarief van 26,50 euro. Je betaalt dit bedrag ook voor het verlengen van de schorsing.
Naast de politie, zijn er meerdere instellingen die een auto in beslag kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of een gerechtsdeurwaarder. In Nederland kan ook het CJIB overgaan tot inbeslagname van een auto.
Bent u van plan om uw motorrijtuig langere tijd niet te gebruiken?Dan kunt u de tenaamstelling in het kentekenregister schorsen. U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden.