Voldoende bewegen, 250 gram groente eten per dag, niet roken. Goed leven is veel meer dan gezond leven. Zinvol werk hebben bijvoorbeeld, een gelukkig gezin, een actief sociaal leven. Materiële zaken dragen bij aan de ervaring van goed leven: mooie kleren, een flitsende of praktische auto, een prettig huis.
Je bent gelukkig als je…
Zoveel mogelijk plezierige momenten creëert in je leven; en je daarvan geniet en deze mindful leert te ervaren. Leert je kwaliteiten te kennen én inzetten om bezig te zijn met de zes deugden van het leven. Dit alles inzet om het leven van anderen mooier en gelukkiger te maken.
Een leven waarin je plezier, positiviteit en goedheid ervaart. Een leven vol hoop en vertrouwen. Jij kan groeien en meer geluk ervaren.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Waarom constant gelukkig zijn een fabeltje is
Ons brein reageert dan ook actiever op negatieve dan op positieve foto's, blijkt uit onderzoek – simpelweg om ons te beschermen tegen wat ons in gevaar kan brengen. Ons brein is dus niet gemaakt om ons altijd blij te doen voelen, en dat heeft nog een doel: motivatie.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Wat te doen als je het niet meer ziet zitten
Daarnaast zou je hier ook een afspraak voor kunnen maken bij je huisarts. Denk je aan zelfmoord, zie je het niet meer zitten en vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? Dan kun je ook anoniem met onze hulpverleners van de hulplijn bellen (0800-0113) en chatten.
Tegenwoordig kun je allerlei tips vinden om meer te leren genieten van het leven. Zo wordt aangeraden om meer in het moment te zijn, in plaats van te denken aan het verleden of de toekomst. Ook lichaamsbeweging, voldoende slaap, een regelmatig dagritme, een gezond dieet en frisse buitenlucht kunnen allemaal helpen.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
Echter, 'de dingen' in ons leven zorgen maar voor een heel klein deel voor onze geluksgevoelens. Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.
Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12)
Er komt helaas niets meer uit je. Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor. Je ziet de zin en het nut van het leven niet meer in en je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben.