Als je vaak plassen in de tuin ziet staan en de grond altijd vochtig blijft, dan los je dat op met drainage. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, maar het zorgt er ook voor dat planten, bomen en struiken het beter doen.
Wanneer is drainage nodig? Als de oppervlakte van de grond niet goed begaanbaar of bewerkbaar is. Door drainage toe te passen, wordt de grond droger en warmt sneller op. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw gras beter groeit.
Verbetering in de afvoer van water is te realiseren door de aanleg van drainage. Heeft u last van een te natte bodem in uw tuin of staat er regelmatig water in uw kruipruimte? Een goed aangelegde drainagebuis helpt u om van deze problemen af te komen.
Het antwoord op de vraag hoe diep drainage soorten moeten liggen is afhankelijk van de grondsoort. Bij zand- en veengronden is 80 cm diep de meest gebruikelijke keuze. Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt.
Leg de drainagebuis in het bed zand, schelpen of grind en vul deze rondom aan met hetzelfde materiaal. Leg de slang ca 10cm onder het maaiveld. Bedenk dat het overtollige water de buis moet kunnen bereiken. De drainagebuis en de drainage voor de in de tuin wordt aangesloten op Hydroblob.
Gebruik altijd de korrel 4 - 16mm of 16 - 32mm, dan is de drainerende werking optimaal.
Houd een minimale diepte van 60 cm en een maximale diepte van 90 cm aan. De meest geschikte diepte voor drainage is afhankelijk van de grondsoort. Zo wordt bij een zandgrond een diepte aangehouden van 80 cm.
Bij een oppervlaktedrainage zorgt u ervoor dat in uw gehele tuin drainage wordt aangelegd. Zorg bij oppervlakte drainage dat elk punt van uw tuin tenminste binnen 2,5 meter van de drainage vandaan ligt. Drainagebuizen zullen zo maximaal 5 meter uit elkaar liggen, zie de afbeeling hiernaast.
Er zijn diverse afvoerpunten die u kunt gebruiken voor uw drainagesysteem, zoals het riool, een vijver of een sloot. Waar moet u de drainage afvoer op aansluiten? Het antwoord is simpel: op de drainagebuis! De klus zelf is ook gemakkelijk, omdat al onze buizen en hulpstukken zijn voorzien van een kliksysteem.
Verticale drainage met een motorgrondboor
Een motorgrondboor is voldoende om de verticale drainage uit te voeren. Daarom kan dit alles kan ook goed in bestaande tuinen toegepast worden, evenals in kleine of afgezonderde (achter)tuinen. Je kunt natuurlijk ook zelf een motorgrondboor huren.
Op de peilgestuurde drainage wordt een pompput aangesloten welke zorgt voor de toevoer van water. Het grondwaterniveau wordt ingesteld in de peilgestuurde putten. Voor het toepassen van sub-irrigatie kunnen wij: (zoet) water oppompen uit een naastgelegen watergang.
Peilgestuurde drainage (PGD) is buisdrainage die onder water ligt en met het peil aan de uiteinden van de buizen gereguleerd kan worden.
Kort samengevat is drainage een systeem voor de afwatering van overtollig regenwater in uw tuin of landbouwgrond. Zo voorkomt u dat er lange tijd diepe plassen blijven staan die schade aan uw planten, gewassen of gras veroorzaken. De kern van goede drainage zijn de buizen.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
De beste manier om een grote hoeveelheid grond droog te maken is hem te beluchten en er natuurlijke materialen door te mengen die de natuurlijke pH-waarde en samenstelling niet verstoren. Als je echter haast hebt, kan een zware toepassing van een chemisch drogend organisch supplement zoals kalk de klus ook klaren.
Onder afwatering wordt in de wegenbouw verstaan het afvoeren van het water, dat op het weglichaam, en in het bijzonder de rijbanen, terecht komt. Omdat rijbanen onder een lichte dwarshelling gelegen zijn, stroomt het hemelwater van het wegdek naar de berm.
Bij horizontale drainage worden buizen die voorzien zijn van een drainage filter door middel van een kettinggraver of sleufloos in de grond geplaatst. De drainagebuizen kunnen tot een diameter van 160 mm aangebracht worden met een sleufopvulling van zand, grind of een ander vulmateriaal.
Waarom het wordt gebruikt
Verticale drains worden gebruikt om de consolidatie te versnellen en de consolidatieperiode te verkorten, zodat deze binnen normale bouwschema's past. Het maakt het ook mogelijk om het zettingsproces te beheersen en te ontwerpen voor relatief strikte restzettingseisen.
De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.
Een grindstrook is simpelweg een strook van grind. Zo'n grindstrook ziet u vaak langs huizen waar een regenpijp of dakgoot zijn water uit laat lopen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren.
Een grindkoffer is relatief goedkoop. Denk hierbij aan 80 tot 150 euro per m3. Je kunt kosten besparen door grind te gebruiken uit een andere tuin. Vraag eens om je heen of bekijk lokale verkoopsites.