Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan geen kwaad, maar zelf koken is nog altijd het beste. Als je zelf kookt, kun je zelf bepalen hoeveel zout je erin doet. En je kan gemakkelijker zorgen dat je voldoende groente en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta binnenkrijgt.
Het is veilig om eten te ontdooien en te verhitten in de magnetron, schrijft het Voedingscentrum: 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron.
De nadelen zijn de afgelopen jaren steeds vaker en uitgebreider in beeld gekomen. Veel maaltijden bevatten minder gezonde toevoegingen. E-nummers bijvoorbeeld, en vaak veel zout. Daarnaast pakt het aantal calorieën niet altijd even gunstig uit, en zijn de maaltijden vrij prijzig.
Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.
Wat Eten We Vandaag? is een programma van 24Kitchen. Het wordt gepresenteerd door Jet van Nieuwkerk, samen met chef Hugo Kennis en het Rotterdamse duo Job en Perry. In het programma is vooral aandacht voor simpele en makkelijk te maken gerechten, die snel te maken zijn.
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Steeds meer kant-en-klare maaltijden bevatten voldoende groenten, vooral stoommaaltijden en stamppotten. Het zijn vooral de pastagerechten en de maaltijdsalades waarin vaak te weinig groente zit. Ook het calorie- en vetgehalte van de meeste maaltijden is prima, maar bijna allemaal bevatten ze (veel) teveel zout.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Hoe gezond zijn de stoommaaltijden van Albert Heijn?
Groot verschil in calorieën
Maar, hoewel ze wél gezonder dan een pizza zijn, zijn stoommaaltijden zeker niet altijd een hele slanke optie. De stoommaaltijden van Albert Heijn verschillen enorm in calorieën. Helemaal niks mis mee, want het leven draait natuurlijk alleen niet om calorieën .
Onze maaltijden passen binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Onze maaltijden bevatten de nodige bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen dankzij de juiste hoeveelheid groenten, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.
Denk aan rijst, pasta, blikjes groente of bonen, meel/bloem, gedroogd fruit, beleg, zoetmakers, bouillon en kruiden. Schrijf op welke dingen je elke week gebruik en nodig hebt voor bepaalde gerechten die je gezin graag eet. Denk ook aan zaken die je nodig hebt om iets te bakken zoals bakpoeder of gist.