Kleuren tattoo's zijn pijnlijker om te laten zetten. Afgaand op deze volgorde, zou je kunnen stellen dat wit het pijnlijkst is maar dit komt alleen doordat deze kleur als laatste wordt gebruikt op de open huid waar de artiest daarvoor de donkere kleuren aanbracht.
Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt' Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn.
Volgend jaar mogen tatoeëerders twee veel gebruikte inkt-pigmenten namelijk niet meer gebruiken. De kleuren Pigment Blauw 15:3 en Pigment Groen 7 worden vanaf januari 2023 verboden, omdat in deze pigmenten bepaalde stoffen zitten die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.
Plaatsen waar een hoop zenuwuiteinden zitten (zoals de ruggengraat, vingers en voeten) en gewrichten zoals de knieën en ellebogen doen ook vreselijk veel pijn.
Je kunt ervoor kiezen de zalf met een handschoen aan te brengen. De handen goed wassen na het aanbrengen van de zalf is echter in principe voldoende. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk een verdovende zalf via de huisarts op recept aan te vragen. Vaak schrijft deze ook Xylocaine zalf voor of bijvoorbeeld Emla- crème.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz. Dit betekend alleen niet dat je tattoo compleet geheeld is!
De minst pijnlijke plekken voor een tattoo
De plekken op de bovenarm en onderarm, de schouders, de bovenbenen en de kuiten zijn het minst gevoelig voor een tattoo.
Een initiaal, een figuurtje of een hartje – bijvoorbeeld op je pols – kost doorgaans ongeveer 50 tot 100 euro.
3 stippen tattoos
De 3 stippen tattoo geplaatst tussen duim en wijzvinger staat in Nederland voor Geloof, Hoop en Liefde. Binnen andere culturen staan de 3 stippen voor Fuck The Police.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
Redenen van een mislukte tattoo en de gevolgen hiervan
Spelfouten. De tattoo is niet netjes afgewerkt. De tattoo lijkt niet op het gewenste plaatje. U heeft een litteken op de tattoo opgelopen.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Deze blauwachtige of donkere omlijning kan worden toegeschreven aan het verspreiden van de inkt, ook wel een 'blowout' genoemd. Deze verkleuring vindt plaats wanneer tattoo pigmenten zich verspreiden in de onderste huidlaag.
Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.
Hoe voelt het nou eigenlijk als je een tatoeage laat zetten? De pijn kun je vergelijken met een schaafwond. Een voordeel tijdens het zetten is dat je vaak alleen écht wat voelt op het moment dat de tattoo wordt geplaatst. Wanneer de naald niet in je huid gaat, is de pijn direct een stuk minder.
Bij een afmeting van 5 x 5 hebben we het nog over een kleine tatoeage en ben je meestal rond de €100 euro kwijt.
De uurprijs van de tatoeëerder
Zo zijn er tattoo shops waar het uurtarief op +/- 40 euro ligt. Bij de meeste tattoo shops ligt het tarief echter hoger, namelijk tussen 40 en 100 euro per uur. Er zijn ook genoeg uitschieters naar boven, tot ruim 200 euro per uur.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
Je kunt voor of tijdens het zetten van je tattoo gerust paracetamol of Ibuprofen nemen. Scheer je huid niet van tevoren. Dat doet de tatoeëerder, om wondjes te vermijden.
De afspraak
Als je een tattoo uitgekozen hebt maken we een afspraak om hem te laten zetten. Wij adviseren je om goed uitgerust te zijn en voor de afspraak iets te eten. En het is verstandig om ruim voor je afspraak appelsap te drinken, daar wordt je bloed iets dikker van.
Wil jij heel graag een tattoo, maar weet je nog niet zeker wat je wil of waar de tattoo moet komen? Dan moet je zeker weten de app Inkhunter downloaden. Door middel van augmented reality toont de app hoe een tattoo bij jou eruit komt te zien. Zo weet je zeker dat de tattoo van je dromen helemaal bij je past.