Een divertikel is een uitgerekt stukje wand in de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik.
Diverticulitis zorgt voor buikpijn en buikkrampen vaak linksonder in de buik. De pijn kan direct heftig zijn of eerst wat zeuren en na een paar dagen erger worden. Uw buik is opgezet en u kunt koorts krijgen. U kunt hevige diarree of ernstige verstopping krijgen en u kunt misselijk zijn of moeten braken.
Hoe meer divertikels u in uw dikke darm hebt, hoe groter de kans op een darmperforatie. Een darmperforatie kan erg gevaarlijk zijn, omdat ontlasting in de buikholte terecht komt. Hierdoor kan een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaan.
Symptomen. Divertikels worden vaak per toeval ontdekt omdat ze meestal weinig of geen klachten veroorzaken. Sommige mensen hebben wel klachten zoals een onbekende buikpijn, buikkrampen en soms verstopping of diarree en wat slijm uit de anus.
Wat zijn divertikels? volkomen onschuldig en worden nooit kwaadaardig. Ze komen meestal voor in de dikke darm. Soms ontstaan divertikels in de slokdarm.
Eet geen peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners, etc.). Eet geen gepaneerde en gefrituurde gerechten. U kunt uw ontlasting soepel houden door onderstaande adviezen: • Gebruik een vezelrijke voeding (30-40 gram vezels per dag). Drink dagelijks tenminste 2 liter vocht.
Ook diverticulitis gaat meestal vanzelf weer over binnen één of enkele weken. Divertikels die je eenmaal hebt zullen niet verdwijnen. De darmwand waar de divertikel zit is kwetsbaar. Het is belangrijk dat ontlasting soepel blijft.
De behandeling
Bij een spoedoperatie vindt meestal een open buikoperatie plaats. De arts verwijdert het ontstoken deel van de dikke darm. Afhankelijk van de verontreiniging in de buik besluit de arts om een stoma aan te leggen of om een nieuwe verbinding tussen de twee darmdelen te maken.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis. Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken..
Als je ontstoken divertikels hebt, kun je in principe normaal blijven eten. Het is daarbij wel van belang om zoveel mogelijk een volwaardige voeding met voldoende energie en eiwitten te gebruiken. Zo behoud of bereik je een goede voedingstoestand wat het herstel bevordert.
Last van de onderrug kan gerelateerd zijn aan darmklachten of pijnlijke en opgezwollen darmen. Rugpijn en stekende of zeurende pijn in de buik kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan opgezette darmen en winderigheid. De buik kan door allerlei redenen ongemakkelijk aanvoelen en meteen ook rugklachten veroorzaken.
Dit kan gebeuren wanneer er ontlastingsresten achterblijven in de divertikels, die er voor zorgen dat er steeds meer bacteriën bijkomen. Het slijmvlies van de divertikels raakt hierdoor beschadigd, wat op den duur kan leiden tot een ontsteking en het ontstaan van een abces. Een abces is een holte gevuld met pus.
Oorzaken van diverticulitis
Het is niet bekend waardoor divertikels gaan ontsteken. Mensen die roken, weinig bewegen, weinig vezels eten, overgewicht hebben en NSAID's (pijnstillers die de darmwand kunnen irriteren) gebruiken, lijken een iets grotere kans te hebben op diverticulitis.
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Diverticulose (de aanwezigheid van divertikels) geeft meestal geen symptomen. Soms komen krampen of stoelgangsproblemen voor zoals we ook bij prikkelbaredarmsyndroom zien. Een bloeding in een divertikel kan de oorzaak zijn van rood bloed bij de stoelgang. Diverticulitis gaat vaak gepaard met pijn linksonder in de buik.
buikpijn; bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen; de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek; de klachten kunnen verminderen nadat u ontlasting heeft gehad; onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Een divertikel is een uitgerekt stukje wand in de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Diverticulitis van het colon betekent letterlijk: ontsteking van uitstulpingen van de dikke darm. Als de darm uitstulpingen (divertikels) heeft, noemt men dit diverticulose. Dit komt vaak voor en hoeft geen klachten te geven. Als zo'n uitstulping ontstoken raakt noemt men dit diverticulitis.
Naar schatting heeft zo'n 5% van de mensen rond de 40 divertikels, maar dit neemt toe tot minstens 50% bij de 80-jarigen. Hoe en waarom ze precies ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat divertikels ontstaan op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen.
Verschil tussen divertikel en poliep
Divertikels moeten niet verward worden met darmpoliepen. Poliepen groeien namelijk op het slijmvlies van de darm naar binnen en kunnen darmkanker veroorzaken. Divertikels groeien door de darmwand heen de buikholte in en worden nooit kwaadaardig.
Vermijd producten met moeilijk verteerbare voedingsvezels zoals pitjes, zaden, draderige producten en vellen. Eet liever lichtbruin brood in plaats van grof volkorenbrood. Hetzelfde geldt voor crackers en dergelijke. Gebruik in ieder geval geen grove pitten, zaden, noten, muesli, cruesli, rozijnen etc.
Als chronische diverticulose of diverticulitis klachten geeft, is een behandeling nodig. De symptomen kunnen divers zijn: van heel typische buikpijn in de linker onderbuik, over wisselende ontlasting, bloedverlies, darmkrampen of koorts. Snel behandelen is zeker aanbevolen.