Op papier zijn onze gedroogde worsten minimaal 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn. Het gemiddelde van onze klanten ligt echter op 2-3 dagen.
Houdt u van een wat hardere droge worst, dan kunt u de worst op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Vindt u een zachte worst lekkerder, dan kunt u de worst enkele dagen in de koelkast bewaren. Beter is om de worst in de diepvries te bewaren, ze verandert dan nauwelijks van smaak en consistentie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het product onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Op papier zijn onze gedroogde worsten minimaal 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn. Het gemiddelde van onze klanten ligt echter op 2-3 dagen.
Vaak krijgen we de vraag; ''is de worst nog eetbaar met de schimmels erop?'' Het antwoord hierop is ja! Zeker weten. Sterker nog; de schimmel geeft de worst een mooie bedekking, en zorgt voor een enorme geur- en smaakboost!
Droge worst is een verduurzaamd vleesproduct en kan in principe buiten de koeling worden bewaart. Toch is het raadzaam om een worst niet te lang aan kamertemperatuur en de buitenlucht bloot te stellen. Alhoewel het niet zal bederven kan een worst wel zijn aroma verliezen en verder uitdrogen.
Houdbaarheid braadworst
Verse braadworst kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, de worst dan wel afgesloten bewaren. Deze worst kun je in de vriezer nog zo'n 3 maanden bewaren. Gebakken of gebraden braadworst kun je in de koelkast nog 2 tot 3 dagen bewaren. Ook dan de worst wel bewaren in een afgesloten bakje.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Maar geen paniek! De maximum toegelaten hoeveelheid nitriet in worst is bij wet geregeld, en er is een enorme veiligheidsmarge ingebouwd, dus mag je gerust droge worst, paté, filet americain of Yorkham eten... maar dan met mate, zoals alles in het leven.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Groninger droge worst - 3 stuks €7,- Slagerij Patrick Groningen.
Het antwoord blijkt vrij simpel te zijn: het is schimmel. Al nemen niet alle producenten het daar even nauw mee, zo blijkt. Misschien ben je wel een grote liefhebber van droge worst en heb je je al vaker afgevraagd wat dat witte, vaak poederachtige, laagje op je favoriete snack doet.
De perfecte hardheid voor je droge worst en dan bewaren
De vriezer biedt uitkomst. Verpak de worst droog in een bakpapiertje of iets anders en leg 'm in de vriezer. Zonder verpakking invriezen kan ook, maar voor de zekerheid bescherm ik 'm altijd even.
Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik. Het kan daarom schadelijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals listeria en toxoplasma gondii. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby.
Kun je dat velletje van de gedroogde worst nou eten of niet? Leuk al deze achtergrondinfo, maar nu even terug naar het antwoord op dé vraag. En dat is ja, je kunt het velletje eten.
Salami als hele worst kan 1 tot 2 maanden op een droge, donkere en goed geluchte plaats, opgehangen, bewaard worden. Hoe langer de Salami hangt hoe krachtiger de smaak wordt. Salami als gesneden vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, tot 7 dagen bewaard worden.
Gekookte en gegaarde vleeswaren, zoals bijvoorbeeld boterhamworst en kipfilet blijven goed tot vier dagen na openen. Gezouten, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals salami en rookvlees, blijven houdbaar tot zeven dagen na openen.
Wit laagje
Dat is schimmel. Althans, meestal. Grote, commerciële producenten rollen de worsten gewoon even door wat meel om ze er authentiek en ambachtelijk uit te laten zien. Schimmel of meel, in beide gevallen is het gewoon eetbaar.
Traditionele worst zit over het algemeen in een darm, meestal van een varken. Van den Hooven gebruikt ook runderdarmen, varkensblazen of schapendarmen (bijvoorbeeld voor merguez). De delicatesse coppa, Italiaanse gedroogde varkensnek, zit in de blinde darm van een rund - dat geeft hem een bijzondere smaak mee.
Onze gedroogde Franse worst is geruime tijd houdbaar. Zoals de naam al zegt blijft de worst goed, door hem te laten drogen. Daarom is het verstandig de worst buiten de koeling te bewaren. Bijvoorbeeld in een kelder of proviandkast.