Tv- en radiopresentator Dieuwertje Blok spreekt op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Dat maakte de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Wim van de Donk, bekend in een interview met journalist Leonard Ornstein.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
De eerste minuut voor diegene die zijn overleden, de tweede minuut om de mensen te eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd en waar de oorlog nog generaties lang impact had.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Bestaat sinds 11 november 1919 - officieel dan
Met Dodenherdenking zijn we twee minuten stil. Deze traditie begon op 11 november 1919 in Groot-Brittannië bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Later werd dit in Nederland overgenomen, maar in het begin nog wel met de nodige moeite.
Over de oorsprong van het gebruik bestaat geen eensgezindheid, maar op 11 november 1919, dit jaar dus exact een eeuw geleden, zou voor het eerst officieel een minuut (of meer) stilte bewaard zijn om de oorlogsslachtoffers te gedenken. Mogelijk gebeurde dat al een paar jaar daarvoor ook.
Elk jaar worden op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht en op 5 mei de vrijheid gevierd. De gedachte erachter is dat deze dagen goed zijn voor de nationale verbondenheid. Zo sprak onze premier Mark Rutte eerder op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking over herinneringen die verbinden.
De oorlog met de meeste slachtoffers is de Tweede Wereldoorlog. Volgens schattingen zijn er toen wereldwijd rond de 75 miljoen doden gevallen. Slechts 20 miljoen hiervan waren soldaten, de rest burgers.
17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Het akkoord betekent het einde van de langste oorlog ooit. 335 jaar lang zijn Nederland en de Scilly-eilanden met elkaar in oorlog geweest.
1. De Honderdjarige Oorlog (1337 -1453) De Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk duurde technisch gezien 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiodes.
Stilte vermindert stress en spanningen
Het blijkt dat geluidsvervuiling leidt tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid. Volgens onderzoek zorgen harde geluiden ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt.
Voor bezoekers moet het in ieder geval mogelijk zijn tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stilte te houden. Winkels sluiten om 19.00 uur. Dit staat in de Winkeltijdenwet. Maar een gemeente mag winkels toestemming geven om open te blijven.
Bij het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2018 zei 78 procent van de ondervraagden mee te doen aan de twee minuten stilte om 20.00 uur, wel minder dan vorig jaar, toen het 85 procent was. Een grotere groep, 93 procent, vindt de twee minuten stilte een aansprekend onderdeel van de Dodenherdenking.
Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte.
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en zijn we 2 minuten stil. Maar waar denken we dan eigenlijk aan? Beluister persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid en deel ze met elkaar zodat we niet vergeten hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Vrijheid deel je met elkaar!
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Veel werknemers zijn één keer in de vijf jaar vrij op 5 mei, Bevrijdingsdag. Hoewel het een officiële feestdag is, krijgen we er niet elk jaar een dagje vrij voor op kosten van de baas. Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag.
In Duitsland bestaat geen dodenherdenking en ook geen Bevrijdingsdag.
8 mei is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, nazi-Duitsland gaf zich op die dag (in 1945) over. In verschillende landen zoals Frankrijk is 8 mei een officiële feestdag, maar bij ons werd die in 1974 afgeschaft.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Op 27 augustus 1896 raakten het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar met elkaar in oorlog. Het werd de kortste oorlog uit de geschiedenis. Al na achtendertig minuten kwam er een einde aan deze korte maar hevige Engels-Zanzibarese Oorlog.