Ik heb/krijg een enkelband. Heeft de rechter, officier van justitie of Dienst Justitiële Inrichtingen u een locatieverbod en/of locatiegebod opgelegd? Dan kan de
Een gedetineerde of verdachte kan een enkelband krijgen. Dit gebeurt als iemand ergens niet mag komen of juist thuis moet blijven. Met een enkelband controleert de reclassering deze persoon. Op een beeldscherm ziet een medewerker van de meldkamer of diegene op de juiste plek is.
Bij misdrijven waar maximaal 1 jaar gevangenisstraf op staat, kan de rechter elektronisch toezicht als rechtstreekse straf opleggen. U moet dan een enkelband dragen. Hoelang het elektronisch toezicht duurt, bepaalt de rechter. Het minimum is 1 maand, het maximum 1 jaar.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde.
Een elektronische enkelband is een hulpmiddel om verdachten en veroordeelden, die onder voorwaarden in vrijheid worden gesteld, te controleren. Met de enkelband kan namelijk worden gezien of iemand zich houdt aan zijn of haar locatieverbod of locatiegebod. De reclassering adviseert wie een enkelband krijgt.
Meestal voor een periode van zes maanden. Er zijn twee soorten enkelbanden: – Een bandje zonder gebiedsverbod met avondklok (dat is een tijd waarop je binnen moet zijn). – Een bandje mét een gebiedsverbod en avondklok.
Het is wettelijk niet toegestaan de enkelband in het buitenland te volgen, dus is de elektronische bewaking helemaal uitgezet.
Als een enkelband wordt verwijderd of het apparaatje dat eraan zit niet meer werkt, gaan bij de reclassering alle alarmbellen af.Er gaat meteen een opsporingsbevel uit, vaak internationaal. Het speciale politieteam FAST NL wordt ingezet voor een snelle opsporing.
In heel 2022 droegen in totaal bijna 3000 personen een enkelband. Cijfers van de reclassering en DJI laten zien dat een band in 2022 bij 96,6% bleef waar die hoort: om de enkel van een drager.
U dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit.
Een uitgerekte enkelband geneest vanzelf. De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 of 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet meer belasten.
In de praktijk zijn er maar weinig mensen die hun elektronische enkelband doorknippen. In 2019 droegen ruim 3750 mensen een enkelband. Daarvan werd zo'n 3,1 procent doorgeknipt. Sinds eind 2020/begin 2021 is er een nieuw soort enkelband die comfortabeler, slimmer en ook moeilijker te saboteren is.
Veel gevangenissen bieden deze mogelijkheid. Hierbij mag een gedetineerde zijn of haar partner ontvangen in een privé-kamer (in de praktijk aangeduid met de benaming 'peeskamertje'), veelal voorzien van een bed. Zo'n bezoek duurt maximaal twee uur en wordt hooguit eens per maand toegekend.
Het bedrag voor de leefvergoeding wordt berekend per dag. Een alleenstaande ontvangt 20,85 euro, een samenwonende krijgt 13,90 euro per dag. Dit bedrag wordt betaald voor elke dag van de week, dus ook voor weekenddagen.
Dit heeft te maken met privacyregels. U heeft recht op minimaal 1 bezoek per week. In normale gevangenissen kan de directeur 1 keer per maand bezoek zonder toezicht toestaan.
Nee. Het is een betaling van een geldbedrag 'ter voorkoming van strafvervolging'. De betaling van het geldbedrag door een bedrijf ziet het OM wel degelijk als een vorm van straf. Alleen wanneer een zaak geseponeerd wordt, is er geen sprake van straf.
Uiterlijk 4 weken voordat u voor voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking komt, neemt het Openbaar Ministerie (OM) hierover een besluit. Het OM houdt hierbij rekening met: uw gedrag gedurende de detentieperiode. eventuele risico's die met uw voorwaardelijke invrijheidstelling gepaard kunnen gaan.
Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.
Onderzoek gescheurde enkelband
De arts verricht lichamelijk onderzoek, waarbij hij test in hoeverre u uw enkel kunt bewegen. Bij twijfel tussen een breuk of verrekte/gescheurde enkelband laat de arts een röntgenfoto maken.
Na een verkeerde stap of beweging klapt uw voet soms naar binnen of buiten. Dit noemen we verzwikken, distorsie of verstuiken. De enkelband aan de buitenkant van uw enkel rekt uit of scheurt in. Hierbij ontstaan vaak kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes.
Een cel heeft een membraan, een soort schil die de cel omsluit.In deze schil liggen verschillende onderdelen van de cel, deze onderdelen worden ook wel organellen genoemd. De celkern, maar ook de mitochondria zijn voorbeelden van deze organellen. Organellen zijn essentieel voor de overleving en reproductie van de cel.
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt.
We raden u aan de brace tot 3 maanden na het ontstaan van het enkelbandletsel bij het sporten te dragen. Autorijden Er is geen toestemming van een arts nodig om auto te mogen rijden. U mag weer autorijden wanneer u de auto weer veilig kunt bedienen. Daarvoor is volledige inzet van uw beide armen en benen noodzakelijk.
Een (in)gescheurde enkelband geneest vanzelf. Het herstel duurt langer. Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen.
Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen.Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.