De zelftoppende tomaat hoeft niet gediefd te worden, blijft relatief klein en heeft een struikachtig uiterlijk. Veel zelftoppende tomaten zijn uitermate geschikt om in potten te kweken op een terras of balkon. De struiktomaat is vaak kleiner dan de stamtomaat.
Het snoeien van tomatenplanten is belangrijk. Bij snoeien bedoelen we het weghalen van zijscheuten die ook wel dieven genoemd worden. Tomatenplanten die niet opgebonden of gediefd worden, worden hele grote planten met veel blad en weinig of kleine tomaten.
Volle grond: In de volle grond plant je tomatenplanten op een zonnige standplaats ten minste 50 cm uit elkaar, zodat iedere plant straks voldoende ruimte krijgt om te groeien. Opbinden: Wanneer de plant groter wordt start je met het leiden, oftewel opbinden van de tomaat.
Deze tomatenplant kan flink groot worden, wel tussen de 200 - 250cm. Dat betekent dat 'ie ook gemakkelijk kan knakken in de wind of kan bezwijken onder het gewicht van z'n eigen vruchten. Zorg dat je de plant ergens aan kan opbinden of ondersteuning kan bieden met een stok.
Oorzaak 1: Je geeft gewoonweg te veel water. Geef minder vaak en/of minder water. Oorzaak 2: De grond is uitgedroogd en je geeft dan plots te veel water in 1 keer.
Voor het krijgen van tomaten moeten de gele bloemen 'bestoven' worden. Dit houdt in dat het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkomt. In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten- bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Een struik tomaat is een zelf toppende tomaat. Dit houdt simpelweg in dat als de plant zijn maximale hoogte heeft bereikt hij stopt met groeien. Veel struiktomaten zijn compact en erg geschikt voor het kweken van tomaten op het balkon of in potten in je tuin.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Je hebt ze gezaaid in kleine potjes van 9×9 cm en hier is in de periode tussen maart en mei een klein plantje ontstaan. Je plaatst de plantjes niet te dicht bij elkaar, zodat ieder plantje genoeg ruimte heeft om te groeien: houd zo'n 40 cm tussen de plantjes vrij.
Sommige planten hebben veel zon nodig om te groeien. Vooral planten waar vruchten aan komen willen graag een zonnig en warm plekje. Dat zijn bijvoorbeeld tomaten, courgette of komkommerplanten. We noemen een plek in de volle zon, als er tenminste 6 uur per dag zon op kan schijnen.
In de kas kun je planten vanaf begin mei, in de openlucht wacht je beter tot half mei – vanwege de ijsheiligen. Dat betekent concreet: Planten in de kas: 1 mei – 8 weken = zaaien vanaf 1 maart. Planten in de openlucht: 15 mei – 8 weken = zaaien vanaf 15 maart.
Waarom je tomaten moet enten
Zo mogen de tomaten elk jaar op dezelfde plaats gezet worden – door tolerantie tegen kurkwortelziekte – , en hebben de planten veel minder last van aaltjesaantastingen.
Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.
Tomatenplanten houden van zon, warmte en voed-zame grond. Kies dus een plek uit om de tomaten-planten te laten groeien, die voldoet aan deze voorwaarden. Als je buiten tomaten wilt gaan kweken, zorg dan dat de planten uit de wind staan en het liefst op het zuiden.
De makkelijkst te kweken tomaat is de cherrytomaat, ook wel kerstomaat genoemd. Deze is vaak beter bestand tegen het weer hier en hoef je niet te dieven (het verwijderen van zijscheuten). Vleestomaten en andere soorten zijn iets lastiger.
In Nederland schijnt de zon niet het hele jaar door, maar worden tomaten wel het hele jaar gekweekt.
Zijn je tomaten overrijp? Gooi ze dan niet weg. Je kunt ze namelijk ook in de grond stoppen en er zelf nieuwe tomaten van groeien. Zo kun je heel makkelijk je eigen tomatenplant kweken van een oude tomaat.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent.
Paprika's, komkommers en tomaten worden steeds duurder door stijgende gasprijzen. De stijgende gasprijzen leiden niet alleen tot hogere energierekeningen thuis. Ook in de glastuinbouw hebben ze last van de hoge energietarieven.
Ja!Tomaten en komkommers behoren beide tot dezelfde familie (Cucurbitaceae) en kunnen samen in een kas worden gekweekt.
- Plant ze diep! Dus nooit op zelfde hoogte als in de pot, maar minstens 5 cm dieper. Dat is tot net onder de eerste blaadjes, of zelfs tot onder het tweede paar. De haartjes op de stengel zijn eigenlijk worteltjes.
Tomatenplanten zijn zeer gulzige planten. Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.