Welke producten moet je pellen? Het schillen van groenten is een belangrijk onderdeel van het koken. Het schillen van aardappelen, wortelen, zoete aardappelen, bieten, rapen, pastinaken, koolrapen en andere wortelgroenten is gemakkelijk als ze gekookt zijn.
Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. Dus, niet waar.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Wat is de meest gezonde groente? De meest gezonde groenten zijn broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, kool, sla, tomaten, paprika's, uien, champignons, komkommers, courgette, aubergine, selderij, wortelen, sperziebonen, erwten, zoete aardappelen, pompoen en maïs.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Komkommers bevatten onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.
3 Ook de schil is eetbaar!
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar. Toch doen we dat meestal wél, want de schil kan een beetje bitter smaken. Gebruik in dat geval een dubbelzijdige dunschiller, zo klaar je de klus in de helft van de tijd.
Onze eerste tip voor het koken van aardappelen: kook ze gewoon in de schil! Dat is niet alleen lekker omdat het een beetje een bite geeft, maar vlak onder de schil zitten ook de meeste vitaminen.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Als je het toch wilt proberen om in een week 5 kilo af te vallen, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je niet meer dan 1100 (vrouwen)/ 1500 (mannen) calorieën per dag binnenkrijgt, een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.