Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Giftige bomen zijn o.a. de walnoot, kastanje, beuk, de gewone esdoorn en de vederesdoorn en kersen- en pruimenboom. Het beste is om een paard simpelweg geen toegang te geven tot takken, bladeren en vruchten van deze bomen. Eikenbomen zijn eveneens mild giftig, vooral de bladeren en onrijpe, groene eikels.
Dé boom bij uitstek om aan paarden te geven, is de wilg.
Behalve wilg, zijn er nog meer bomen geschikt als aanvullend paardenvoeder. O.a. hazelaar, berk, linde, els en haagbeuk (opgelet: geen beukhaag) mag je voederen aan je paard.
Ondanks dat is het af te raden om grote hoeveelheden aan een paard te geven. Takken en bladeren behoren niet tot het 'normale' dieet van een paard en kunnen daardoor soms toch problemen veroorzaken. Vooral takken bevatten bijvoorbeeld veel lignine, een niet-verteerbare vezel, die verstoppingen kan veroorzaken.
Denk aan de esdoorn, beuk of eik.Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven.Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.)hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Naaldbomen zoals spar en den zijn licht giftig voor paarden, zeker gevoelige paarden of drachtige merries kunnen ernstige vergiftigingen oplopen, vooral als ze grotere hoeveelheden eten (1,3). Daarom is het beter hiervan geen takken te geven om mee te spelen, of oude kerstbomen als knabbelmateriaal te gebruiken.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Paarden en koeien eten riet als het nog groen is. Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten. De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel. Ook de avocado behoeft enige uitleg: de vrucht zelf is paardveilig, maar de schil, pit en bladeren zijn giftig.
Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
Alle wilgensoorten zijn eetbaar voor paarden. In het voorjaar kun je vaak gratis wilgentakken krijgen omdat de bomen dan worden geknot. Berkenbomen kun je herkennen aan hun witte bast. De schors smaakt een beetje zoetig en wordt graag afgeknabbeld door paarden.
Het blad kan in beperkte mate gegeten worden. De oranje bessen die vaak in grote trossen in de boom hangen zijn niet eetbaar voor paarden. De vogels weten er wel raad mee!
Het is weer de tijd van het jaar, overal verschijnen foto's van prachtige vlinders die een bezoek brengen aan een vlinderstruik (Buddleja davidii ) in de tuin. Deze - niet zo onschuldige - struik is een geliefde plant voor zowel mens als dier.
Niet alle groente en fruit kunnen gevoerd worden, dus kies niet voor andere dan die hier genoemd worden. En neem bij voorkeur biologische en onbewerkte groente en fruit. Om mee te starten: bietjes, bleekselderij, courgette, komkommer, pastinaak, sla, venkel en wortel.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.