De makkelijkste manier om van natuurlijke bomen af te komen is ze buiten aan de straat zetten en laten ophalen door een speciale service. Veel steden hebben ook speciale inzamelpunten voor kerstbomen. Deze worden vervolgens versnipperd of verwerkt tot bodembedekking.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
Dennentakken werken uitstekend tegen het bevriezen van je planten, omdat ze een goede isolerende werking hebben. Het staat ook een stuk mooier dan vliesdoek of noppenfolie en ze zijn makkelijk zonder bevestiging te plaatsen.
De gemeente
In veel gemeentes is er een inzamelpunt voor oude kerstbomen. Tijdens speciale kerstboomacties kun je je oude kerstboom naar zo'n punt brengen, waar deze versnipperd wordt. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat er oude kerstbomen op straat worden gedumpt.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering.
De regels wat betreft het aftuigen van je kerstboom zijn in Nederland ook duidelijk. Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Na Driekoningen mag de kerstboom weer weggehaald worden.
Niet al het hout is geschikt als brandhout. Zo verbanden mensen wel eens hun kerstboom in hun houtkachel. Het geeft dan wel warmte, maar het verbrand erg snel en bevat stoffen die uw schoorsteen en het milieu vervuilen. Stook nooit met bewerkt hout zoals geïmpregneerd hout, laminaat, spaanplaat of andere houtsoorten.
Nadat je hem aan de onderkant hebt afgezaagd is het key dat hij in een laagje water komt te staan. Voeg hier wat suiker aan toe voor extra voedingsstoffen. Houd het waterreservoir vol, want als de boom een tijdje droog heeft gestaan is de wateropname definitief beëindigd.
Buiten blijven je kerststukken langer goed
Een kerstkrans kan heel de winter goed blijven als je hem buiten ophangt. Dat geldt ook voor stukken. Heb je in de drukke periode voor kerst geen tijd om kerststukken te maken? Je kunt ze prima een paar weken eerder maken en buiten bewaren (wel vorstvrij).
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus. Het waren de protestanten die de kerstboom omarmden en uiteindelijk naar Nederland haalden.
De kerststal brengt vanuit zijn katholieke oorsprong een paar leuke gebruiken met zich mee. Zo hoort de kribbe tot 25 december leeg te zijn.
25 bomen of meer inleveren
Wil je 25 kerstbomen of meer inleveren? Maak dan vóór 5 januari 2023 een inleverafspraak via de website van Gemeente Westland of telefonisch via 14 0174. Op de website selecteer je de categorie 'Groen, boom, beplanting, onkruid, berm, gazon' en dan de categorie 'kerstbomen ophalen'.
Maak je kerstboom af met een kerstboomrok voor om de voet. Verberg de lelijke kluit of de metalen voet met een mooi kerstkleed. Ook vangt het kerstboomkleed handig alle losvallende naalden van de boom op, zodat deze makkelijk op te ruimen zijn.
Ze geloofden dat deze bomen het eeuwige leven hadden en magische krachten. En op de kortste dag van het jaar op 21 december was het midswinterfeest en werd er gevierd dat vanaf die dag de dagen weer langer zouden worden. Het was dus eigenlijk een 'het-wordt-weer-langer-licht-feest'.
Kerstbomen die de gemeente inzamelt gaan naar een afvalenergiecentrale (aec), de versnipperaar of naar de compost. In de energiecentrale komt wel CO2 vrij maar verder geen schadelijke luchtvervuilende stoffen. Bovendien wordt een deel van de verbrandingsenergie in de energiecentrale omgezet in elektriciteit.
De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen.
De meeste bomen gaan naar een afvalstation om compost van te maken. Dat is een soort vruchtbare grond en wordt gebruikt in tuinen en op boerderijen. Ook worden er bomen verbrand om energie mee op te wekken. Er zijn ook kerstbomen die een andere bestemming krijgen.
Gelukkig valt de CO2-schade van een kerstboom beste mee. Milieu Centraal stelt dat de klimaatimpact van een kerstboom (productie, transport en wegdoen) gelijk staat aan 25 kilometer autorijden.
Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen
Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Laat de boom even een dag acclimatiseren in de schuur voordat je hem naar binnen haalt, anders is het temperatuurverschil te groot. Heb je een afgezaagde boom? Snij hem dan aan net als een snijbloem: zaag er een plakje af.
Trek ze goed uit elkaar, zodat ze uitwaaieren en buig ze een beetje waar nodig. Hierdoor kun je de kerstboom er al direct een stuk voller uit laten zien. Ook bij een echte kerstboom kan het helpen om de takken een beetje uit elkaar te trekken vol meer volume.
Kerstbomen doen het bijna overal in je tuin goed: van in de halfschaduw tot in de zon; Graaf een plantgat dat twee keer zo diep en breed is als de kluit aan je kerstboom; Plaats je kerstboom in het plantgat en vul het gat gedeeltelijk op met goede (pot)grond zonder mest.