Legionella beheersplan | BRL6010 | v.a. €1125,- excl.BTW | Strooming®
De Wet milieubeheer verplicht waterschappen en bedrijven het risico op besmetting met legionella te beperken. U moet zorgen dat er in het afvalwater zo min mogelijk legionella zit. En zorgen dat de installaties zo weinig mogelijk kleine waterdruppeltjes verspreiden naar de omgeving.
Op grond van de geldende wetgeving is de eigenaar en dus de verhuurder van een gebouw, verantwoordelijk voor legionellapreventie. Op de huurder rust de wettelijke verplichting tot het treffen van maatregelen tegen de groei van legionellabacteriën dus in principe niet.
Legionella beheersplan
De maatregelen die u neemt om het risico op besmetting terug te dringen, zet u in het beheersplan. In dit plan staat ook welke instanties besmet kunnen raken door legionella. En bij welke werkzaamheden werknemers risico lopen op besmetting.
Bedrijven of organisaties die onder de hoog risicogroep vallen, zijn onder andere zwembaden, sauna's, hotels, ziekenhuizen en zorginstellingen. Deze bedrijven zijn wettelijk verplicht om een beheersplan te maken omdat deze locaties een verhoogt risico lopen op een legionella-uitbraak.
Naar schatting lopen jaarlijks honderden en mogelijk duizenden mensen een infectie met de legionellabacterie op. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.
Kranen doorspoelen, zo pakt u het aan:
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten: Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden). Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.
Er zijn twee verplichtingen waar een niet-prioritaire (zorgplichtige) organisatie aan dient te voldoen: De wettelijke verplichting voor het beheren van collectieve waterinstallaties (1) en de wettelijke zorgplicht voor het leveren van deugdelijk drinkwater (2).
Voor de (wekelijkse) metingen geldt: de temperatuur van het koude water moet onder 25°C blijven, de temperatuur van het warme water boven 60°C. Tussen deze waarden gelegen temperaturen moeten worden vermeden, onder andere vanwege het risico op groei van legionellabacteriën.
Prioritaire locaties zijn o.a.: Ziekenhuizen, verpleeghuizen en bepaalde zorginstellingen. Gebouwen met een logiesfunctie (o.a. hotels, pensions)Badinrichtingen (zwembaden, sauna's)
Tip 8: voorkom legionella in uw bubbelbad of jacuzzi
Zo is het belangrijk dat u de jacuzzi vaak reinigt en ontsmet volgens de gebruiksaanwijzing. Wordt de jacuzzi niet wekelijks gebruikt? Ververs het water dan voordat u in de jacuzzi stapt. Zo weet u zeker dat u geen kans loopt besmet te raken.
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
De filter in de legionella douchekop heeft geen invloed tijdens het douchen. De filter laat het water passeren en houdt de bacterie tegen waardoor u geen verschil merkt in waterdruk. Ook kunt u de douchekop gewoon bij verschillende temperaturen gebruiken.
Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken.
Legionellabacteriën kunnen zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen. Daarom is het bijvoorbeeld ook belangrijk alle kranen in uw huis na de vakantie eerst een minuut te laten lopen.
Voor tapwater geldt: nooit lager dan 60 graden
Dat is maar goed ook. Want de temperatuur van het tapwater in de cv-ketel (kraan en douche) moet je nooit lager instellen dan 60 graden. Zo maak je de kans op een besmetting met legionella kleiner.
Een legionella-besmetting testen, doen we met behulp van speciale apparatuur en monsternames. Een expert stelt met een legionella-monstername vast hoeveel kolonievormende eenheden (kve/l) zich in het water bevinden. Deze monstername wordt gedaan volgens gestandaardiseerde ISO-richtlijnen.
Indien ze niet te voorkomen zijn, moeten doodlopende leidingen zo dicht mogelijk tegen de hoofdleiding afgesloten worden (op een maximale afstand van 10 cm of 5x de leidingdiameter). Dergelijke leidingen moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden (gelet op het risico op legionellaontwikkeling).
Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt.
Vooral tussen de 25 en de 45 graden doen legionellabacteriën het goed. Vanaf 55 graden gaan de bacteriën weer dood.
Legionella in bubbelbaden en whirlpools
De temperatuur van het water in whirlpools en bubbelbaden ligt vaak tussen de 25 en 45°C. In dit warme water kan de legionellabacterie snel in aantal groeien. Daarom kunnen deze baden een risico vormen. Ook thuis.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Legionella gaat dood vanaf 55°C.
Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten. Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.