Een fabriekskaas blijft langer in de pekel liggen dan een echte boerenkaas; daardoor verliest de kaas meer vocht en wordt zouter. Een normale Goudse fabriekskaas zit op ongeveer 3,5% zout, een fabriekskaas met 25% minder zout (
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Kaas wordt gemaakt van de melk van bijna alle gedomesticeerde herbivoren, dat is in verreweg de meeste gevallen van koe-, geiten- en schapenmelk. Verder wordt kaas ook gemaakt van buffel-, paarden-, kamelenmelk, rendierenmelk en jakmelk.
Dat ligt eraan welke soort kaas u heeft. Er zijn harde, halfzachte en zachte kazen. En dan zijn er nog geraspte varianten en plakken. Per soort leggen we uit hoe u de lekkernij het beste kunt bewaren, zonder dat er schimmels op komen.
Mozzarella. Mozzarella en pizza gaan hand in hand samen. Een kaas van waterbuffel of koemelk die eigenlijk niet op een pizza kan ontbreken. Vaak worden plakken gesneden van een bol mozzarella op de pizza gelegd.
We gebruiken alleen 100% Mozzarella kaas op onze pizza's. Omdat wij vinden dat alleen de beste kaas goed genoeg is voor Domino's pizza's.
Vrijwel al onze pizza's zijn belegd met de lekkerste mozzarella, afkomstig uit Frankrijk. We maken gebruik van de allerbeste ingrediënten en daarom wordt er 100% mozzarella gebruikt.
Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.Een uitzondering hierop is harde kaas.Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Ja, schimmel op kaas kan hartstikke gevaarlijk zijn. Het is niet voor niets een teken van bederf. Daarom is het belangrijk om schimmel te herkennen en te voorkomen. Bij voorkeur moeten beschimmelde producten weggegooid worden maar gelukkig is harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, de uitzondering op de regel.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
„Kaas in het algemeen levert veel gezonde voedingsstoffen op, maar er zit ook vaak te veel verzadigd vet en te veel zout in.Dat is bij smeerkaas ook het geval. Het is daarom het beste om 10, 20 of 30 Plus kaas te eten en dus ook de magere varianten van de smeerkaas.”
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
De populairste kazen van Nederland zijn Goudse kaas en Edammer. Er zijn veel meer soorten Nederlandse kaas, zoals: Friese kaas, Limburgse kaas, Kernhemmer, Bluefort, Subenhara kruidenkaas, Maasdammer, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Commissiekaas, Maaslander, Texelaar-Kollumer, Leidse kaas en Leerdammer.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Een kelder is daarom ook een goede plek, mits het geen vochtige kelder is. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden.
Verreweg de bekendste en meest klassieke pizza zonder kaas is zonder twijfel de pizza Marinara. Deze pizza is met slechts 4 simpele ingrediënten even simpel als lekker. Hoe maak je de Marinara? Beleg je deegbodem met tomatensaus en verdeel er flinterdun gesneden plakjes knoflook over.
Mozzarella hoort op de pizza! Kijk naar de klassieke margherita pizza met tomaat, mozzarella en basilicum. Deze drie eenvoudige ingrediënten máken de pizza. Na het bakken zorgt de mozzarella voor die karakteristieke gesmolten kaasdraden als je een pizzapunt pakt.
Het verschil met salami
Een van de grootste verschillen met Italiaanse salami is dat salami meestal van alleen varkensvlees wordt gemaakt, en pepperoni een blend van varkens- en rundvlees is.