Als het gaat om een aardappelsoort die echt geschikt is voor friet dan is dat bintje of frieslander. De twee soorten lijken op elkaar en zijn beide uitstekend voor frieten. Het is aan te raden om grote bonken van deze aardappelen te bestellen, zo kunt u patat van een mooi formaat maken.
Voor goede friet begin je met de juiste aardappel, met een juiste balans tussen zetmeel en water. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
Vrij vastkokende aardappel
Vrij vastkokende aardappelen behouden goed hun vorm maar krijgen een iets kruimigere structuur als je ze kookt. Je kan ze dus in hun geheel serveren, maar ze passen zeker zo goed in een salade of een ovenschotel. Ze zijn ook heel geschikt om frietjes van te snijden.
Nicola is de meest vastkokende aardappel en komt stevig egaal uit de pan. Op een tweede plaats vindt u de bildtstar. De frieslander aardappel is deels vastkokend en deels kruimig. Deze aardappel bevat van nature meer zetmeel dan de nicola en bildtstar.
De Frieslander is een vastkokende aardappel met een mooie ovale vorm. Doordat deze aardappel uit de klei komt heeft hij een volle smaak! En het is tevens een van de meest gegeten aardappelen van Nederland. Je kan de Frieslander het beste bereiden door hem te poffen op de barbecue, te koken of er frietjes van maken!
Kruimige aardappels: geschikt om te poffen, bakken, pureren en frituren.
Wat is een smakelijke aardappel? Een smakelijke aardappel is een aardappel die is gekookt tot hij zacht is en vervolgens is gepureerd tot een romige massa. Hij is lekker als hij warm of koud wordt gegeten, maar het lekkerst is als hij zo uit de oven komt!
Kruimige aardappelen zijn zeer smaakvol. Ze kunnen tijdens het koken uit elkaar vallen en zijn daardoor zeer geschikt om stamppot of puree van te maken. Ook gekookt en gebakken zijn ze erg lekker, of verwerk ze gepureerd in een ovenschotel. Deze kruimige aardappelen zijn jaarrond verkrijgbaar.
Vastkokende aardappelen zijn stevig en houden perfect hun vorm tijdens het koken. Deze aardappelen zijn op hun lekkerst gekookt, gebakken, gegrild of gestoomd. Bloemige aardappelen vallen tijdens het koken vaak uit elkaar, waardoor je kookwater troebel wordt.Daarom zijn ze vooral geschikt voor puree, friet en soep.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.
Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg. Een bloemige of kruimige aardappel heeft niet zoveel water nodig, die stoomt gaar. Een vastkokende mag wel in ruim kokend water.
Als je niet weet of de aardappels die je gebruikt kruimig of vastkokend zijn, neem dan een pan water met voldoende zout. De vastkokende aardappel blijft drijven, de kruimige zinkt naar de bodem. Dit komt doordat kruimige aardappels meer zetmeel bevatten en makkelijker vocht opnemen.
Leg de frieten rustig in het vet (vet à 150°) en laat ze 4 à 5 minuten zwemmen. 'Voorbakken' noemen Belgen dit. De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht.
Verschillende kruimige aardappelrassen
Onder kruimige aardappelen verstaan wij onder andere de Doré aardappel, Eigenheimer aardappel, Alpha Malta aardappel en Irene aardappel.
De Doré is bijvoorbeeld een heerlijke vroege aardappel. Deze kruimige aardappel is uitermate geschikt om een heerlijke stamppot van te maken. Middelvroege aardappelrassen worden 1 of 2 weken na de vroege aardappelen gepoot. Doordat ze wat later gepoot worden, zijn ze ook iets later klaar om geoogst te worden.
Sommige soorten zitten er tussenin, waardoor ze deels vastkokend en deels kruimig zijn van aard. Kruimige aardappelsoorten die Aardappelshop teelt zijn: frieslander, bintje, première, doré en eigenheimer.
Groene delen van de aardappel en aangetaste aardappels bevatten soms veel méér solanine. Die delen moeten dus goed weggesneden worden, want solanine wordt niet door koken onschadelijk gemaakt. Bij het eten van groene en beschimmelde aardappels krijg je al snel te veel solanine binnen.
Echt vroege aardappelrassen die Aardappelshop aanbiedt zijn frieslander, doré en première. De eerste nieuwe aardappelen worden over het algemeen in Zeeland gerooid. Twee á drie weken later zijn ook de aardappelen hier in de Betuwe groot genoeg om te rooien.
Frietjes zijn gemaakt van aardappelen ook wel patatten genoemd. Een patat betekent een aardappel in België maar in Nederland betekent een patat of bakje patat, een pakje friet met mayonaise. Later meer over frietjes …
Kruimige aardappelen - Dit type aardappel wordt ook wel 'bloemig' genoemd en bevat het meeste zetmeel. Deze aardappelen vallen redelijk uit elkaar na het koken en kun je eigenlijk voor elk gerecht wel gebruiken.
Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca.6 porties), die in 87 landen worden verkocht.
Gefrituurde aardappels (zoals frites) bevatten door deze bereidingswijze meer vet en calorieën dan gebakken aardappels. Ovenfrites bevatten minder vet dan frites uit de frituur. Echter in de oven verliezen de frites een deel van hun vocht waardoor de energie-inhoud (kcal)per 100 gram wel hoger wordt.
"Voor het produceren van één kilo friet is twee kilo aardappels nodig.