Wat is de pijnpoli? Op de pijnpoli kun je terecht voor de diagnose en behandeling van acute en chronische pijnklachten. Deze polikliniek geeft vaak ook ondersteuning aan de afdelingen in het ziekenhuis waar pijnbestrijding nodig is.
De eerste consultatie vindt plaats bij een van de pijnartsen. Na een evaluatie door de pijnarts worden er eventueel, naast een medische behandeling, ook een psychologische evaluatie en begeleiding voorgesteld zoals cognitieve gedragstherapie, relaxatietherapie …
De Pijnkliniek is een multidisciplinair referentiecentrum.We bieden mensen die lijden aan chronische pijn individuele begeleiding aan. Die begeleiding is evidence-based en biopsychosociaal. We kijken dus niet alleen naar het medische, maar besteden ook aandacht aan psychologische en sociale factoren.
U kan worden doorverwezen naar de pijnkliniek, indien u al lang zware pijnklachten hebt en uw huisarts of behandeld arts geen behandeling (meer) heeft die de pijnklachten kan verminderen. Als de benadering met in te nemen geneesmiddelen onvoldoende pijnstilling geeft, kunnen inspuitingen eventueel aangewezen zijn.
Het specialisme pijnbehandeling richt zich op onderzoek en behandeling van patiënten met acute pijn, chronische pijn en pijn als gevolg van kanker. Het doel van de behandelingen is het verminderen van de pijn. Binnen dit specialisme doen we geen onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de pijnklacht.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Het kan voorkomen dat het 3 tot 10 dagen duurt voordat de behandeling effect heeft. Daarom kan het langer duren voordat uw pijnklachten minder worden.
Daarna prikt de arts de epidurale ruimte aan en infiltreert met een corticoïdenpreparaat. Dit kan een oncomfortabel gevoel geven, meestal voel je een sterke pijnloze druk. Na de infiltratie moet je 24u platliggen. Je mag wel recht staan of zitten om te eten, je te wassen en naar het toilet te gaan.
Om uw pijn te verminderen, kunnen onze specialisten de pijn behandelen met een pijnblokkade. Ook wel zenuwblokkade genoemd. Daarmee verdoven we namelijk de zenuw die de pijn doorgeeft aan uw hersenen. Na zo'n injectie heeft u minder pijn.
Tijdens de behandeling ligt u op uw buik onder een röntgenapparaat. Eerst zoekt de pijnspecialist de beknelde zenuw op die waarschijnlijk zorgt voor de pijn in uw been. Daarna wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof rond de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn.
Een zenuwblokkade is een pijnbehandeling die er voor zorgt dat de pijnprikkel die u ervaart niet meer wordt doorgegeven aan de hersenen. Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. Met een proefblokkade achterhalen we eerst welke zenuw de pijnprikkel doorgeeft.
Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Vanaf de derde dag zal deze pijn geleidelijk afnemen en verdwijnen.
Op de pijnpoli kun je terecht voor de diagnose en behandeling van acute en chronische pijnklachten. Deze polikliniek geeft vaak ook ondersteuning aan de afdelingen in het ziekenhuis waar pijnbestrijding nodig is.
Rijnstate Pijncentrum: expert in neuromodulatie. Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen.
Permanente schade treedt meestal niet op als de zenuw voor korte tijd bekneld is geweest. Als deze binnen 2 weken weer vrij is, dus wanneer de compressie is opgeheven, keert de functie terug naar normaal. Als dit niet lukt, kan er chronische pijn ontstaan en kan de zenuwbeschadiging blijvend zijn.
U krijgt op de plaats van de zenuw een injectie met een verdovingsvloeistof, vergelijkbaar met een tandartsverdoving. De verdovingsvloeistof werkt al na enkele minuten en kan 2-12 uur duren.
Een gewricht of pees kan geïrriteerd en ontstoken raken, een zenuw kan bekneld raken. Dat doet pijn. Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, in de peesschede of rond de zenuw remt de ontsteking. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn en kunt u weer beter bewegen.
Na een cortisone-injectie in een gewricht is het belangrijk dat je dat gewricht 24 uur laat rusten en gedurende de eerste week niet intensief belast (niet sporten). Het is mogelijk dat je de dag zelf wat meer pijn hebt in het gewricht. Hiervoor neem je best een pijnstiller op basis van paracetamol.
Gemiddeld genomen bedragen de kosten voor een infiltratiesysteem ca. € 0,25 per liter. Een pakket van 4.500 liter kost dan dus € 1.125,-.
We kunnen het uiteindelijke resultaat maar na 1 à 2 weken beoordelen. Het effect op de pijn is vooral de eerste maanden duidelijk. Omdat een ontsteking van een ruggenmergzenuw dikwijls hardnekkig is, komt de pijn regelmatig na verloop van tijd terug. De inspuiting kan dan herhaald worden.
Met behulp van röntgendoorlichting en het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof zoekt de anesthesioloog de juiste plek op. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
Nadat de pijn geleidende zenuw is opgespoord, kan een definitieve zenuwblokkade worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door verhitting, koude (vriezen), of met een speciale vloeistof. Een definitieve zenuwblokkade kan langere tijd pijnvermindering geven en zo nodig worden herhaald als de pijn toch terugkeert.
Bij een zenuwwortelblokkade blokkeren we -tijdelijk of langdurig- één enkele zenuwwortel. Deze blokkade plaatsen we ter hoogte van uw nek, borst of onderrug. Daarbij zullen we de zenuw eerst tijdelijk gaan blokkeren. Dit is om te kijken of uw pijn ook daadwerkelijk via die specifieke zenuwwortel verloopt.
CRPS wordt ook wel de zelfmoordziekte genoemd
CRPS wordt ook weleens de zelfmoordziekte genoemd, het is de pijnlijkste aandoening die er bestaat.