De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
Functie van de keerklep
De keerklep zorgt ervoor dat er geen (vervuild) leidingwater terugstroomt in het leidingnetwerk.
De beluchter vermindert de druk op de slang bij het sluiten van de kraan waardoor de levensduur van de slang wordt verlengd.De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding.
Voor het aansluiten van uw vaatwasser of wasmachine en tegenwoordig ook de Amerikaanse koelkasten met waterdispenser en ijsblokjesmachine, mag er nooit een gewone kraan worden gebruikt, maar wordt er altijd een wasmachinekraan geïnstalleerd en niet zonder reden.
Een terugstroombeveiliging, ook wel terugslagventiel, terugslagklep of keerklep genoemd, is een klep die er voor zorgt dat het water in een drinkwaterinstallatie in één richting stroomt. Door de waterdruk opent de klep zich en sluit daarna bijvoorbeeld door middel van een veer.
Waar moet men de keerklep voorzien? Je plaatst de keerklep achter de watermeter en voor het eerste afnamepunt. De keerklep moet steeds voorafgegaan worden door een stopkraan. Op de meeste goedgekeurde keerkleppen van het type EA vind je 2 stopjes.
Vaak lekt de wasmachinekraan bij de beluchter. Dit komt omdat er in een beluchter meerdere beweegbare onderdelen zitten. Ook zitten er in de beluchter rubber ringen die het systeem waterdicht moeten houden. Lekkage aan de beluchter is meestal te wijten aan verkalking, maar is gelukkig goed te verhelpen.
Stap 1: controleer aansluitingen
Om een vaatwasser aan te sluiten, heb je de onderstaande dingen nodig: Een wasmachinekraan. Dit is een kraan met een 3/4" schroefdraad. Een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
Een wasmachinekraan heeft een 1/2″ (half duims) schroefdraadverbinding die in de muurplaat gedraaid wordt en een 3/4″ (drie kwart) aansluiting waar de slang van de wasmachine opgeschroeft wordt. Veel wasmachinekranen zijn voorzien van een codering die aangeeft welke functie's de kraan heeft.
Wanneer je je wasmachine in zone 2 of hoger monteert met een trekschakelaar loopt er niemand gevaar. Zo kan je met een gerust hart gaan douchen als de wasmachine op hetzelfde moment aan staat.
De straatleidingen lopen leeg en zuigen het water van jouw waterleidingnetwerk leeg, en dus ook dat van de wasmachinekraan. Dit water van de wasmachine en de vaatwasser kan dan in het drinkwaterleidingnet belanden. Om dit te voorkomen is een beluchter uitgevonden die wordt toegevoegd aan een wasmachinekraan.
Bij vrijwel alle apparaten die direct zijn aangesloten op een waterleiding hoort een terugslagklep gemonteerd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan apparaten als vaatwassers, koffiezetautomaten en wasmachines.
Wij adviseren minimaal een afsluiter met terugstroombeveiliging type CA te plaatsen.
Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer. Zorg dat je deze minimaal 10 en maximaal 20 centimeter in de afvoerbuis hangt.
Terugslagkleppen voorkomen het terugstromen van gassen en vloeistoffen en kenmerken zich door het feit dat ze in één richting doorgang bieden aan een medium. Ze worden veelal toegepast ter bescherming van pompen en appendages; daar waar een tegengestelde stroming schadelijk kan zijn.
Er bestaat geen - wettelijke -verplichting om een aansluiting voor een wasmachine te laten aanleggen in een huurwoning. Dat kan anders zijn indien deze voorziening wordt vermeld in de huurovereenkomst. Het is niet wettelijk verplicht tenzij het opgenomen word in het huurcontract.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan). Je kunt dit zelf doen als je handig bent en tijd hebt of je kunt het ook laten doen.
Alle leidingen die achter langs de vaatwasser moeten komen, moeten geheel ingefreesd worden! De vaatwasser is zodanig diep dat je hem niet kunt plaatsen als er leidingen achter lopen, tenzij er sprake is van veel diepere kasten, of een loze ruimte extra.
Draai de wasmachinekraan dicht. Dit doe je door de kraan met de klok mee dicht te draaien. Als je niet precies weet waar de kraan zit, volg dan de watertoevoerslang van de wasmachine naar de kraan.
Door de kapotte slang komt er langzamerhand steeds meer water vrij en ontstaat een lekkage. Een lekkende vulkraan is meestal erg onschuldig, maar niet minder vervelend. Na het bijvullen van de ketel laten mensen de vulslang soms zitten en vergeten ze de kraan dicht te draaien.
Het klinkt dan alsof iemand met een hamer op de waterleiding slaat. Dit verschijnsel, waterslag, zorgt niet alleen voor geluidsoverlast, maar kan ook lekkage veroorzaken. Stilstaand water in een leiding staat onder flinke druk, zo'n twee tot vier bar. Deze druk is overal in de leiding gelijk.