In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen. Als een bloedonderzoek een 'positieve' uitslag heeft, betekent het dus dat je misschien een vorm van reuma hebt. De uitkomsten van alle onderzoeken bij elkaar vormen de uiteindelijke diagnose.
Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen.Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.
Om vast te kunnen stellen óf en welke vorm van reuma u hebt, doen we een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij u. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een röntgenfoto.
Het gaat hierbij om pijn en stijfheid in de gewrichten. Dit merkt u vooral bij het uitvoeren van dagelijkse bewegingen, zoals aankleden, huishoudelijke taken of typen. Andere symptomen van reuma zijn: Opgezwollen en warme gewrichten.
Bij artrose krijgt u pijn in een gewricht aan één kant van uw lichaam. Dus alleen in uw linkerknie of uw rechterheup. Bij reumatoïde artritis treden de gewrichtsklachten aan beide kanten van het lichaam tegelijkertijd op. Dus zowel de linker- als rechterschouder bijvoorbeeld.
Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose.
Röntgenonderzoek: Je arts maakt meestal een röntgenfoto van je longen. Hiermee kan hij zien of je lymfeklieren vergroot zijn en of je longweefsel ontstoken is. Echo of scan: Afhankelijk van de plek in je lichaam waar je klachten hebt, laat je arts een echo of scan maken.
Palindroomreuma is een reumatische aandoening waarbij je aanvallen van gewrichtsontstekingen hebt. Die gewrichtsontstekingen heb je in één of een paar gewrichten. Palindroom betekent: terugkerend. Tijdens een aanval heb je last van pijn, je gewricht is dik en je kan minder goed bewegen.
Reumatoïde artritis (afkorting: RA) is een chronische inflammatoire systemische aandoening waarbij ontstekingen van de gewrichten op de voorgrond staan. Het betreft een chronische, symmetrische polyartritis van vooral pols-, hand- en voetgewrichten die leidt tot pijn, stijfheid, radiologische schade en functieverlies.
Meestal treedt de ontsteking het eerst op in de gewrichten van de vingers, de polsen en de voorvoeten. Bij RA kunnen ook nabij gelegen slijmbeurzen of peesscheden ontstoken raken. Behalve in delen van het 'bewegingsapparaat' kan RA ook klachten veroorzaken in andere organen, zoals longen, huid, ogen en zenuwen.
Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma.
Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.
Bekend is dat patiënten met reuma ook een vorm van longfibrose kunnen ontwikkelen. Bij longfibrose vormen zich blijvende littekens (fibrose) in de longen, waardoor de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen en ademen moeilijker wordt.
Voor mensen met reuma zijn middelen zoals paracetamol 1000, kalktabletten, foliumzuur en vitamine D een noodzakelijk en essentieel onderdeel van hun behandeling. Deze middelen zijn voor mensen met reuma geen zelfhulpmiddelen maar effectieve geneesmiddelen.
U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood. U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
Extra warmte kan de ontsteking verergeren. Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn.
Patiënten blijken gemiddeld 3 tot 18 jaar eerder te sterven dan personen in controlegroepen. Het blijkt dus dat de verkorting van de levensverwachting bij RA-patiënten voornamelijk is toe te schrijven aan dat deel der patiënten, dat relatief ernstige vormen van de ziekte heeft en 10 tot 15 jaar vroeger overlijdt.
Bij de eerste afspraak doet de reumatoloog lichamelijk onderzoek en inventariseert de klachten, de voorgeschiedenis en bijkomende ziekten. Daarna volgen eventueel aanvullende onderzoeken zoals een bloed- en of röntgenonderzoek. “Op basis van die gegevens volgt een diagnose en bespreken we de behandelmogelijkheden.”
Vermoeidheid door reuma ontstaat soms ineens, waardoor het je overvalt. De vermoeidheid kan je regelmatig problemen opleveren in je sociale leven, op je werk of in je huishouden. Door je vermoeidheid is het lastig om te doen wat je gewend was voordat je reuma kreeg. Bij alle vormen van reuma komt vermoeidheid voor.
stijfheid, vooral na periode van bewegingloosheid, zoals 's morgens (startpijn)krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
In de volksmond noemen we reumatoïde artritis vaak reuma. Maar dat klopt niet helemaal. Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal gewrichtsaandoeningen.Reumatoïde artritis is daar een van.