Dit duurt gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Het is natuurlijk per persoon wisselend, afhankelijk van het moment dat je aan je verwerking begint. Het kan zijn dat je de scheiding geïnitieerd hebt en dan ben je al langer bezig met de verwerking.
Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de 'verliescirkel' of de 'rouwcurve': van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting.
Vrouwen zijn zichzelf vaak even kwijt na een scheiding.Hun eigen identiteit voelt vaak verloren en dit is volkomen normaal. Je moet je leven weer opnieuw vorm geven en jezelf vaak weer terugvinden. Veel vrouwen vragen zich af of ze wel helemaal zichzelf waren in het huwelijk.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem. 'Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar. Toch is dit verwerkingsproces erg persoonlijk: sommige mensen hebben minder tijd nodig, anderen zullen er misschien nooit over heen komen.
Verstoorde rust, regelmaat en stabiliteit, vooral direct na de scheiding. Boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid, onterecht gevoelens van schuld en het gevoel partij te moeten kiezen. Verhuizen: een ander huis, andere plaats, een andere school. Verlies van vriendjes, familie, vertrouwde leerkrachten.
Scheiding als traumatische ervaring
Hoewel het wat zwaar klinkt, kan een scheiding worden ervaren als een traumatische ervaring. Je temperament en je ervaringen binnen je (vroegere) partnerrelaties kunnen hiervan de veroorzakende factoren zijn. Het is goed om inzicht te krijgen wat er in dit geval met je gebeurt.
De cijfers
Wat bleek: maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie 'gelukkig getrouwd'.
Het komt erop neer dat sommige mensen de hele tijd bang zijn dat ze verlaten worden, en andere mensen bang zijn dat ze zich te veel hechten aan iemand. Ja, bang om je te binden, doordat de hechting ook betekent dat je zeer veel verdriet hebt als je dan uiteindelijk toch uit elkaar gaat.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
In een relatie is het niet heel ongewoon dat mensen na een breuk weer terug bij elkaar komen. Dit komt doordat een relatie meer vrijblijvend is dan een huwelijk. Het afbreken van een relatie heeft namelijk niet zoveel consequenties als een scheiding.
Uit het onderzoek bleek dat er een groot verschil is tussen (heteroseksuele) mannen en vrouwen als het gaat om het besluit om te gaan scheiden. In maar liefst 69% van de gevallen nam de vrouw het initiatief om om te gaan scheiden.
Jullie kinderen kunnen de scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Het kan je kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen, zoals opa of oma of een ander familielid.
De definitie van een rebound relatie is een relatie die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Het zou dé manier zijn om over je verbroken relatie heen te komen.
In de loop van de jaren is de gemiddelde leeftijd bij een echtscheiding opgelopen. Dit hangt onder andere samen met de gestegen huwelijksleeftijd. Het aantal echtscheidingen was het grootst in de leeftijdsgroep van 45 tot 50 jaar.
Het aantal scheidingen per maand
Aan de andere kant van de medaille staat januari. Dit is de maand waarin veruit de meeste mensen hun huwelijk beëindigen. Bijna elk jaar is dit de maand met de meeste scheidingen.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.