Zoals hierboven uitgelegd, maakt WhatsApp gebruik van end-to-end-encryptie voor berichten. Dit geldt ook voor bellen en videobellen via Facetime en Skype. Daarom zijn bellen en videobellen via WhatsApp, Facetime of Skype veilige communicatiemiddelen.
Dankzij end-to-end versleuteling zijn je berichten, foto's, video's, spraakberichten, documenten, statusupdates en oproepen veilig en kunnen ze niet in verkeerde handen vallen. WhatsApp gebruikt end-to-end versleuteling wanneer je chat met een andere persoon via WhatsApp Messenger.
De kans dat je via WhatsApp gehackt wordt is klein, maar toch lees je regelmatig online dat 'WhatsApp hacked' is. Het is dan goed om toch wat voorzorgsmaatregelen te treffen, want de gevolgen van een hack kunnen groot zijn.
Door het potentiële slachtoffer ervan te overtuigen om een eenvoudig belletje te plegen, kunnen hackers diens WhatsApp-account in een handomdraai overnemen, zo luidt het verhaal. Slachtoffers worden zo buitengesloten, verliezen direct de toegang tot hun account en hackers slaan vervolgens hun slag.
De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien). Je kunt vrij makkelijk controleren of encryptie daadwerkelijk aanstaat.
Van de twee diensten WhatsApp en Signal wint Signal het ruimschoots als veiligste berichtendienst. Beide gebruiken end-to-end encryptie van berichten, maar Signal biedt meer privacy voor metadata en deelt geen gegevens met derden.
Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt.
Ga in WhatsApp naar Instellingen > Gekoppelde apparaten om alle apparaten te controleren die zijn gekoppeld aan je account. Om uit te loggen van een gekoppeld apparaat, tik je op het apparaat > Uitloggen. We ontkoppelen gekoppelde apparaten automatisch na 30 dagen inactiviteit.
De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.
Conclusie. WhatsApp is de meest gebruikte app om berichten te sturen en ontvangen. Een stuk populairder dan sms'jes (in ons land). De berichten zijn versleuteld, dus alleen u en de ontvanger kunnen ze lezen.
Alle WhatsApp-accounts zijn gekoppeld aan mobiele telefoonnummers. Omdat nummers vaak worden hergebruikt door providers, kan het zijn dat de vorige eigenaar van jouw huidige telefoonnummer WhatsApp heeft gebruikt.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten. Er kunnen datakosten in rekening worden gebracht.
Facebook geeft mensen niet de mogelijkheid om te zien wie hun profiel heeft bekeken. Externe apps bieden deze functie ook niet. Als je een app ziet die beweert deze functie wel te bieden, vragen we je de app te rapporteren.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Het kan zijn dat je in gesprek bent met anderen en dan heeft WhatsApp geen voorrang op het gesprek. Daarom is het ook onbeleefd tussendoor berichten te lezen in aanwezigheid van anderen. Soms kan je niet meteen reageren, omdat je tijd nodig hebt om niet te vluchtig op een bericht te reageren.
Het is van belang dat chatdiensten jouw gegevens niet delen met derden. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij WhatsApp. Verder is het belangrijk dat je een chat-app gebruikt met end-to-end encryptie. Dit houdt in dat alleen de verzender en de ontvanger het bericht kunnen lezen.
Als je nog onder je mobiele datalimiet zit of als je verbonden bent met een gratis wifinetwerk, dan mag je mobiele provider je geen kosten in rekening brengen om via WhatsApp berichten te verzenden of te bellen. Als je telefoon roaming gebruikt, worden mogelijk datakosten in rekening gebracht.
WhatsApp verzamelt veel gegevens over je, zoals bijvoorbeeld je telefoonnummer, informatie over jouw locatie, je gewoontes en je contacten. WhatsApp geeft aan deze gegevens alleen te gebruiken om de gebruikservaring te verbeteren.
Signal wordt gezien als een van de meest veilige berichtenapps op de markt. Signal is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-besturingssystemen. Er is ook een desktopversie beschikbaar voor Windows, Max en Linux. Om je te registeren heb je alleen een telefoonnummer nodig.
Het sociale netwerk is sinds 2009 in China verboden omdat het weigert het platform te censureren. WhatsApp was het enige Facebook-product dat nog wel werkte.