Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Kijk, bij een gekookt ei is het hele ei gestold, dus zowel het eigeel als het eiwit. En bij een rauw ei is de binnenkant nog helemaal vloeibaar.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Hieronder vind je de leidraad voor JOUW perfecte eitje: 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 à 6 minuten voor een half zachtgekookt ei. 8 à 10 minuten voor een hard gekookt ei.
De kooktijd van een middelgroot ei, direct in kokend water is: Zachtgekookt ei: 3 a 4 minuten. Half zachtgekookt ei: 4 a 5 minuten. Hardgekookt ei: 7 a 8 minuten.
Ei met groenblauwe waas
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
Een ei is sterk door de ronde vorm van de schaal. Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld.Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Vaak worden eieren in een schaaltje water opgewarmd. De temperatuur van het eigeel is vaak veel hoger dan het water.Het eiwit houdt de waterdeeltjes in het eigeel gevangen.Deze kunnen zo heet worden dat ze zelfs ontploffen!
Er zijn manieren om je ei wel in een magnetron te koken. Zo kun je het eiwit en eigeel in een glas doen en het ongeveer 1,5 minuut op de laagste stand laten garen. Makkelijker: een ei-koker die speciaal ontwikkeld is voor in de magnetron..
Hoe het werkt? Stop je ei in de eierkoker, klap het dekseltje dicht en kies hoe je je eitje wilt hebben. Easy. Bijkomend voordeel: op deze manier een ei koken kost maar 1% van de energie in vergelijking tot een pan met water.
Eieren zijn prima voedingsmiddelen om te eten tijdens het dieet.De eiwitten zorgen ervoor dat je minder honger hebt en in de eidooier zitten veel voedingsstoffen. Het Voedingscentrum geeft daarentegen wel aan om maar 2-3 eieren per week te eten, wat een groot verschil is met het eierdieet.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Breng water aan de kook en giet er een scheut azijn bij. Zo breekt de schaal van het ei minder snel.
Het azijn zorgt er namelijk voor dat het eiwit mooi stolt. Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Kun je een ei twee keer koken? Het beste antwoord. Ja, dit kan wel, alleen moet je het ei dan wel veel langer laten koken omdat de warmte er langer over doet om door het hard geworden eiwit heen te dringen.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.