Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar.De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Wilt u een mooie, dichte en strakke haag? Dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant. Zo vangen alle bladeren goed het licht.
Rotundifolia laurier (Prunus Laurocerasus Rotundifolia): tot 40 centimeter per jaar. Novita laurier (Prunus Laurocerasus Novita): tot 30 centimeter per jaar. Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia): tot 35 centimeter per jaar. Caucasica laurier (Prunus Laurocerasus Caucasica): tot 40 centimeter per jaar.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Laurier struik bewateren. Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Volle zon, halfschaduw maar ook schaduw wordt verdragen. In de schaduw zal de laurierkers minder bloeien. Elke grondsoort is geschikt. Direct na aanplanten zal een laurierhaag al voor veel privacy en beschutting zorgen.
De laurierkers 'Genolia', 'Rotundifolia', 'Caucasica' en 'Novita' groeien het snelst: deze soorten nemen makkelijk 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. De Portugese laurier kan tot wel 30 centimeter op jaarbasis groeien. Hetzelfde geldt voor de laurierkers 'Etna'.
Het lijkt wel of de laurier gaandeweg het productieproces steeds duurder wordt. Dat zit hem deels in de verpakkingen, maar in Nederland wordt laurier pas echt goudgeld waard. Dat komt doordat Nederlandse importeurs kleine porties laurier voor grote bedragen doorverkopen.
Beste standplaats
Laurier komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten (Iran/Irak) en houdt van warme temperaturen. Een plek in de zon is dus prima. Zet jonge planten in rijke aarde die goed draineert en probeer schrale wind te vermijden. Omdat laurier niet winterhard is, kun je de plant het beste in een pot zetten.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen. Voeg eventueel een grondverbeteraar toe. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn.
Liguster De liguster groeit erg snel en zeer dicht. De Liguster is daarom ideaal als snelgroeiende haagplant.
Wel is het belangrijk de laurierkers 'Genolia'® goed bij te houden middels snoei. Zo houdt u de haagplant in de juiste vorm voor uw kleine tuin. Voor de middelgrote tuin is de laurier 'Herbergii' een goede keuze.
Hoeveel haagplanten per meter
Door met kleine struikjes te beginnen en deze elk jaar te snoeien, kunt u een mooie, dicht vertakte haag opkweken. Een beukenhaag groeit gemiddeld zo'n 40-50 cm per jaar, een hoogte van 2 meter binnen 5 jaar is zeker haalbaar.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
De laurier (Laurus nobilis) is wintergroen, maar in onze streken niet winterhard. De plant moet in de winter naar binnen, zeker de jonge planten!
In tegenstelling tot veel andere steenvruchten zijn de vruchten van de laurier giftig, net als de rest van de plant. Een laurierhaag kan behoorlijk groot worden en wordt daarom veel geplant in grote tuinen.
Je zult de snelle groeier regelmatiger moeten snoeien om deze in een mooie vorm te houden. Het snoeien is minimaal één keer per jaar noodzakelijk en in sommige gevallen is het goed om de haag nog even een tweede keer bij te knippen. De echte snelgroeiers moeten zelfs nog vaker geknipt worden.
Je kunt ervoor kiezen om de haagplanten af en toe wat bij te voeden, als de grond bijvoorbeeld niet vol genoeg is of na de snoei om de haagplant te helpen om weer aan te sterken. Dit doe je door wat meststoffen in de buurt van de haag te verspreiden. Let hierbij op dat de mest nooit direct op de haagplant terecht komt.
De laurierkers 'Novita' en 'Rotundifolia' hebben bijvoorbeeld fikse bladeren, waardoor de haag snel dichtgroeit. Ook de andere soorten laurier groeien vrij rap. Ook de Portugese laurier en de laurier 'Caucasica' zorgen snel voor een dichte haag.
De laurierhaag, olijfwilg en kardinaalsmuts zijn haagplanten die juist erg goed gedijen in de droogte.
Laurier. Wanneer je op zoek bent naar een haag voor natte grond, is de Laurier een prima keuze. De Laurier kan namelijk goed tegen een natte bodem. Na het aanplanten van de Laurier moet deze zelfs constant in vochtige grond staan.
Hierdoor heeft een laurierhaag van deze soort hetzelfde glanzend groene uiterlijk, maar de haag zal niet meer dan 80 à 90 centimeter breed worden. Hij kan een hoogte bereiken van wel 3,50 meter. Meer dan genoeg voor een privacyhaag dus.