Na de ondertekening volgt de (getypte) naam van degene die als briefschrijver vermeld wordt. – Als er meer ondertekenaars zijn, kunnen hun namen naast of onder elkaar worden geplaatst. Als slechts één van hen de brief ondertekent, kan onder diens naam (na de eventuele functienaam) worden toegevoegd 'mede namens …'
Ondertekening brief namens iemand anders
Wanneer de brief is geprint zet je simpelweg de afkorting i.o. (of een van de andere afkortingen) op de brief en teken je je eigen handtekening op de daarvoor bestemde plaats. De naam en de eventuele functie zijn van de daadwerkelijke afzender van de brief.
Namens deze betekent 'uit naam van de genoemde persoon', namens dezen 'uit naam van de genoemde personen'. Deze formuleringen komen vooral voor in formele contexten in Nederland, onder andere als vaste formulering in de slotformule van brieven die iemand in opdracht van iemand anders ondertekent.
Bij een voordracht mede namens is de bewindspersoon die ondertekent gemachtigd door zijn ambtgenoten de voordracht ook uit hun naam te verzorgen.
Ga naar het tabblad Opties en klik in de groep Velden weergeven op Van. Typ in het vak Van de naam van de persoon namens wie u het bericht verstuurt. Klik op Van als u de naam in een lijst in het adresboek wilt selecteren. Voeg geadresseerden, een onderwerp en de inhoud van het bericht toe zoals u dat meestal doet.
Namens deze betekent 'uit naam van de genoemde persoon'. Deze vaste formulering is te vinden in de slotformule van brieven die iemand in opdracht van iemand anders ondertekent. Bij namens dezen gaat het om meerdere personen.
Zet in een brief of een e-mail één witregel tussen de aanspreking en de eerste alinea, en één witregel tussen de laatste alinea en de slotgroet.
De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
'Ach, het mag geen naam hebben' wil zeggen, dat iets van weinig betekenis is.
Schrijf in een brief uw naam voluit onder de handtekening, en eventueel uw functie op de regel daaronder. Als uw voornaam zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt wordt, kunt u uw aanschrijftitel vermelden om verwarring te voorkomen. Als u met meer dan één persoon ondertekent, staat de belangrijkste persoon rechts.
Kan deze persoon rechtsgeldig een contract ondertekenen? In beginsel wel, mits de volmacht is afgegeven door een bevoegd persoon/personen én de volmacht toereikend is (dus het sluiten van dat contract ook onder de volmacht valt). De volmacht kan een aantal vormen aannemen, waaronder: Schriftelijk.
P.o. ondertekenen betekent: 'per order'. De ondertekenaar doet dat dus in opdracht van de tekeningsbevoegde. Een procuratieregeling ziet op de bevoegdheid van een ander dan de bevoegde bestuurder om zelf (bijvoorbeeld) een contract te tekenen namens het bedrijf.
Volgens de etiquette schrijf je eerst de naam van de vrouw en daarna de naam van de man.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
de afkorting i.o., direct gevolgd door de handtekening op dezelfde regel (in plaats van i.o. ('in opdracht') zijn ook mogelijk: b.a. ('bij afwezigheid'), p.p. ('per procuratie'), p.o. ('per order') en het enigszins verouderde o.l. ('op last')); de naam van de opdrachtgever.
Klassieke voorbeelden van een slotzin
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Je sluit je brief op een gepaste manier af, bijvoorbeeld door de woorden 'Met vriendelijke groet' of 'Hoogachtend' gevolgd door een komma en je eigen naam. Je vermeldt hier welke bijlage(n) je eventueel toe hebt gevoegd.
Bij een formele aanhef als Zeer geachte mevrouw of Weledelgestrenge heer, past Hoogachtend of Met de meeste hoogachting het best. Brieven die beginnen met Geachte heer of Geachte mevrouw, kunnen zowel met Met vriendelijke groet(en) als met Hoogachtend worden afgesloten.
Als je bericht naar meerdere ontvangers gaat, en er geen mogelijkheid is om ieder bericht een persoonlijke aanhef te geven, dan kun je het best kiezen voor een aanhef die iedereen past. Geachte dames en heren is mogelijk, maar er zijn meer opties: Geachte directie, Geachte commissie, Geachte klant, Beste collega's.
Net als in een brief mogen een gepaste aanhef en slotgroet niet ontbreken in een e-mail. Gebruik een gewone, zakelijke aanhef zoals Geachte heer Claessens of Geachte mevrouw De Geest. In vervolgmails of in informele en interne e-mails hebt u meer vrijheid, bijvoorbeeld: Beste Marc, Dag Karen.
alle vaste briefonderdelen beginnen links tegen de kantlijn; de volgorde van de vaste onderdelen is: afzender, geadresseerde, plaats en datum, onderwerp, kenmerk, aanhef, briefinhoud, slotformule en ondertekening, bijlagen en kopie; een nieuwe alinea begint niet met een inspringing, maar na een witregel.