Ze zijn een goede bron van eiwitten, bevatten weinig vet en zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, zink en selenium, evenals vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur. Het consumeren van mosselen in azijn kan bijdragen aan een voedzaam dieet. Bekijk het enkele gezonde recepten met mosselen in azijn voor meer informatie.
Positief is dat gepekelde mosselen rijk zijn aan vitaminen, met name B12 . Om precies te zijn, 100 gram bevat 7,7 microgram (µg). Ze leveren ook een lange lijst met voedingsstoffen zoals ijzer, jodium, kalium, zink, magnesium en calcium; vitaminen uit de groepen B, C, D, E en K.
Kook dit vocht en giet het nu over de mosselen. Voeg er nog een schijfje citroen bij en laat minstens enkele dagen in de koelkast rusten. Deze mosselen zullen niet hetzelfde smaken als het commerciële product, ze zijn lekkerder, maar niet al te lang houdbaar. Maximum een week.
De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten. Er worden geen concrete hoeveelheden in aantal gram geformuleerd. Meer dan twee keer per week vis eten is niet aan te bevelen.
Mosselen bevatten cholesterol.In 100 gram gekookte mosselen zit bijna 50 mg van deze vetstof. Dit is echter zo weinig dat het nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Ter vergelijk: in 1 gekookt ei zit 185 mg cholesterol en het Voedingscentrum adviseert tot 3 eieren per week.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Hoewel de azijn zelf geen significante voedingswaarde toevoegt, blijven de gezondheidsvoordelen van mosselen behouden. Ze zijn een goede bron van eiwitten, bevatten weinig vet en zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, zink en selenium, evenals vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur.
Drie keer per week mosselen eten kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals een verminderd risico op een hartstilstand, dankzij de omega-3-vetzuureigenschappen.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Azijn verstoort de spijsvertering, waardoor het lichaam minder voeding krijgt en onzuiverheden in de bloedbaan terechtkomen. Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen.
Genesteld in hun kenmerkende groene schelp, verschillen deze malse, vlezige mosselen van nature in kleur, waarbij abrikoos (vrouwtje) en room (mannetje) beide dezelfde voortreffelijke smaak hebben. Onze gemarineerde mosselen zijn een kant-en-klare traktatie en zijn verkrijgbaar in vier gearomatiseerde marinades: Original, Knoflook, Chili, Limoen & Koriander.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Mosselen kunnen helpen uw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren . Ze bevatten een goede dosis vitamine B12, wat essentieel is voor de gezondheid van de hersenen. Gezonde niveaus van vitamine B kunnen de concentratie, het geheugen, helder denken en een goed humeur verbeteren. Mosselen zijn een geweldige bron van omega 3-vetzuren en vitamine B12…
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen. Dan komen al het zand en vuil eruit.
In schelpdieren kunnen algengifstoffen (fycotoxines) voorkomen. Als je hier te veel van binnen krijgt kun je niet lekker worden na het eten van schelpdieren. Door sommige algengifstoffen kun je last krijgen van diarree, buikkramp en koorts.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!
Er is een lang geaccepteerde oudewijvenpraat dat we alleen schelpdieren moeten eten als er een 'R' in de maand zit. Volgens de regel zouden we alleen van september tot april moeten genieten van heerlijke oesters, kokkels en mosselen en ze tussen mei en juni helemaal niet meer moeten eten!
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Ten eerste moet u zich houden aan de algemene regel voor schelpdieren: eet ze niet als de R niet in de maand staat ( mei tot en met augustus) . In die maanden zijn ze namelijk in slechte conditie vanwege het paaien en is de kans groter dat ze gifstoffen bevatten, die beter gedijen bij warmere omstandigheden.
Voedingsstoffen ter ondersteuning van de lever
Vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren (garnalen en mosselen).
Sommige mensen vinden rauwe mosselen lekker, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen die gevoelig zijn voor verontreinigingen . Mensen met kanker, leverziekte, diabetes, aandoeningen van het immuunsysteem of spijsverteringsstoornissen mogen mosselen alleen eten als ze goed gekookt zijn.
Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen.Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid.