Dat concludeerden onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Granada. Groentes gebakken in extra vergine olijfolie bevatten meer fenolen en antioxidanten, gelinkt aan een verlaagd risico op kanker en diabetes, dan groentes gekookt in water.
Is extra vierge olijfolie gezond om in te bakken? Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart.
Het is gezonder
Ten eerste is extra vergine olijfolie een van de "meest stabiele oliën die je kunt kopen". Dat betekent dat de olie niet afbreekt, zelfs niet als deze tot hoge temperaturen wordt verhit. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat olijfolie het meest uitgebalanceerde, veilige en gezonde vet is voor zowel pan- als frituurvetten .
Als warmteoverdrachtsmedium verhoogt de EVOO de hoeveelheid fenolen in de groenten, in tegenstelling tot andere methoden zoals koken, die een op water gebaseerd warmteoverdrachtsmedium gebruiken.” De resultaten tonen aan dat de algehele kwaliteit van deze groenten aanzienlijk verbetert wanneer ze worden gebakken in extra vergine olijfolie.
Olijfolie is een geweldige optie om te sauteren omdat het een van de hoogste niveaus antioxidanten en fytonutriënten van de kookoliën heeft . Hoewel olijfolie een lager rookpunt heeft dan koolzaad, zei Magee: "Bij het sauteren, regel je de temperatuur waarop het eten wordt gekookt, zodat je de hogere temperaturen kunt vermijden."
Koken in olijfolie betekent dat je de gezondheidsvoordelen van olijfolie krijgt, plus dat je de gezonde componenten opneemt . Bovendien zorgt olijfolie ervoor dat groenten veel lekkerder smaken dan gewone groenten. Ik merk dat mensen meer groenten eten als ze olijfolie gebruiken om ze te bereiden.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Bij hoge temperaturen kan olijfolie gaan roken, wat niet alleen kan leiden tot een potentieel verlies van voedingswaarde, maar ook tot de introductie van ongewenste smaken in de wortels . De afbraak van de olie kan resulteren in bitterheid, die de natuurlijke zoetheid van de wortels overschaduwt en hun smaak bederft.
Er zijn aanwijzingen dat het bakken van bepaalde voedingsmiddelen in olijfolie, zoals tomaten, uien en knoflook, de biologische beschikbaarheid van antioxidanten zoals carotenoïden en polyfenolen kan verbeteren .
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Als je een eetlepel olijfolie of avocado-olie aan de pan toevoegt, kun je ook wat extra gezondheidsvoordelen aan je eieren toevoegen. Beide oliën worden beschouwd als "gezonde vetten" die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen . Olijfolie wordt ook beschouwd als een antioxidant die ontstekingen kan helpen bestrijden.
Extra vierge olijfolie is over het algemeen de gezondste keuze als het gaat om olijfolie. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en ontstekingsremmend. Daarnaast is het op de meest natuurlijke manier geproduceerd, vooral als-ie biologisch is.
Olijfolie is een gezonde optie om kip te bakken vanwege het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet en antioxidanten . Het moet echter met mate worden geconsumeerd, net als elk ander vet.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Het geheim van perfect geroosterde groenten begint met het gebruik van hoogwaardige extra vergine olijfolie (EVOO) die de hitte aankan . Bijvoorbeeld, de Ultra Premium EVOO van Big Horn Olive Oil is ideaal, dankzij het rookpunt van 410-425°F en de uitgebalanceerde smaak.
Beschavingen gebruiken het al eeuwenlang om lekkers te bakken. Er zijn talloze redenen om olijfolie te overwegen als vervanging voor boter of margarine. Olijfolie is een gezonder alternatief vanwege de verminderde hoeveelheid cholesterol die olijfolie bevat .
Wanneer ze gestoomd worden, verliezen groenten zoals broccoli, spinazie en sla slechts 9-15% van hun vitamine C-gehalte. Een onderzoek toonde ook aan dat stomen de beste retentie van fytochemicaliën (waarvan gedacht wordt dat ze het immuunsysteem beschermen) liet zien in vergelijking met andere kookmethoden.
U kunt olie of boter gebruiken om uien te karamelliseren — maar idealiter gebruikt u een combinatie van beide ! Ik gebruik graag olijfolie, en dit kookvet verdraagt hitte bijzonder goed. Ondertussen voegt boter een uitgesproken rijke smaak toe aan de gekarameliseerde uien.
Dankzij de voedingswaarde beschouwen diëtisten gebakken groenten als gezond. Sommige diëtisten raden mensen zelfs aan om een recept voor gebakken groenten te eten om af te vallen . Omdat ons recept ingrediënten gebruikt met het minste aantal calorieën, kunt u gebakken groenten eten om af te vallen.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Koolzaadolie is perfect om te braden of te frituren, vanwege het hoge rookpunt, vergeleken met andere oliën; en. Het voegt echte smaak en aroma toe aan uw kookkunst.
In tegenstelling tot wat u misschien hebt gehoord, verliest olijfolie zijn gezondheidsvoordelen niet en wordt het niet ongezond als het wordt verhit . Olijfolie wordt al duizenden jaren gebruikt om te koken. Het is een hoeksteen van het mediterrane dieet.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Polyfenolen zijn stoffen afkomstig uit planten en zijn in de volksmond bekend als antioxidanten. Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
De optimale hoeveelheid EVOO hangt af van uw leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en algehele gezondheid. De meeste experts raden aan om 1 tot 4 eetlepels per dag te consumeren. Mensen die een mediterraan dieet volgen, consumeren vaak tot 1/4 kopje (60 ml) per dag .
Olijfolie bevat veel vitamine E, wat mogelijk beschermt tegen dementie. Ook zitten er antioxidanten in. Daarnaast bestaat olijfolie grotendeels uit onverzadigde vetten, die ervoor zorgen dat je hersenen efficiënter werken.