Nee dat kan niet. Chlamydia is een bacterie en die leeft niet lang buiten je lichaam.
Chlamydia kan buiten het lichaam maar kort overleven. Chlamydia oplopen van de wc-bril, zal dan ook niet gebeuren. Wel kan je chlamydia krijgen via overdracht van lichaamsvocht (sperma, voorvocht, urine, vaginaal vocht). Het gezamenlijk gebruik van seks-speeltjes kan bijvoorbeeld ook tot een besmetting leiden.
Na de antibioticakuur is chlamydia nog tot ruim een week besmettelijk. Zorg dus dat je gedurende die tijd helemaal geen seksueel contact hebt, ook niet met condoom. Soms wordt na je behandeling nogmaals een soa test afgenomen, om zeker te weten dat je niet meer geïnfecteerd bent.
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Had je een chlamydia infectie en zijn de klachten niet afgenomen na inname van de medicatie? Je zou ervoor kunnen kiezen om over 3 weken nogmaals chlamydia te testen om te checken of de infectie weg is (hertesten kan 6 weken na het afronden van de behandeling).
Een bacteriële infectie kan veel schade op het slijmvlies van de geïnfecteerde lichaamsdelen veroorzaken. Herstel van het slijmvlies kan soms enkele weken aanhouden. Wel moet je na minstens 2 weken een verbetering ervaren, klachten nemen af.
Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.
- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Klachten die mannen ervaren zijn branderig gevoel bij het plassen, vooral in de ochtend waterige afscheiding en soms pijn in de balzak. De kans om als man besmet te worden met chlamydia door een vrouw is 28%. Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon.
Chlamydia en gonorroe krijg je meestal alleen penetratie van de penis in de vagina of anus, maar het is ook mogelijk om ze door orale seks te krijgen. Deze SOA's kunnen dan in je keel komen te zitten, waardoor je een grote kans hebt dat je ze weer doorgeeft via je slijmvliezen.
Nee, je krijgt geen soa van een wc-bril.
Na besmetting blijft het virus levenslang aanwezig. Door middel van tabletten of crème is het mogelijk de klachten, de symptomen en het besmettingsgevaar te verminderen.
Momenteel is er weinig (inter)nationale literatuur die een duidelijke windowfase voor chlamydia en gonorroe beschrijft. De multidisciplinaire richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen voor de 2de lijn geeft voor chlamydia en gonorroe een incubatieperiode aan van respectievelijk 14 en 8 dagen.
Hoe lang duurt de behandeling van chlamydia? Soms slik je 1 dag medicijnen, soms 1 week. Je kunt de soa de eerste week nadat je begint met medicijnen nog aan iemand anders geven. Gebruik in die tijd een condoom als je seks hebt.
De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein.
Sommige mensen blijken na een half jaar toch weer chlamydia te hebben. Meestal komt dat doordat ze opnieuw door iemand zijn besmet. Bijvoorbeeld door een nieuwe sekspartner. Of door een vaste sekspartner die zich niet heeft laten testen op chlamydia.
De kans op onvruchtbaarheid neemt toe, als je vaker besmet wordt met chlamydia, of als je langer met een chlamydia besmetting door blijft lopen. Ook mannen kunnen onvruchtbaar worden door chlamydia als zij een bijbalontsteking krijgen. Een bijbalontsteking gaat meestal met veel pijn gepaard.
Wordt er een immuniteit ontwikkeld na het hebben doorgemaakt van een infectie? Een eerdere infectie met Chlamydia levert geen bescherming op voor een volgende Chlamydia infectie. Mogelijk verloopt de infectie ernstiger door een sterkere immuunrespons.
Vrouwen met chlamydia merken soms de volgende soa symptomen:
Meer of andere vaginale afscheiding dan gewoonlijk (bijvoorbeeld de kleur, geur en/of structuur die anders is dan normaal) Bloedverlies uit de vagina na seks. Bloedverlies tussen de menstruaties door. (Buik)pijn tijdens de seks.
Hoe ruikt chlamydia? Chlamydia heeft niet altijd een geur, maar in sommige gevallen kunt u een gele of groene afscheiding opmerken die een onaangename geur heeft.
Chlamydia is de meest voorkomende (bacteriële) soa
Dat is 14,0% van de mensen die zich hebben laten testen.
Het antwoord is simpel: nee. Je hebt niet altijd klachten als je een soa hebt opgelopen. Soms ervaar je pas later klachten, in andere gevallen merk je helemaal niet dat je een soa hebt. Dat kan nare gevolgen hebben, zoals onvruchtbaarheid.
Iedereen kan bij onveilig seksueel contact een SOA oplopen.Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik. SOA's geven vaak geen klachten, daardoor weten mensen met een SOA niet altijd dat zij een infectie bij zich dragen die zij kunnen overdragen aan anderen.