Groenten leveren namelijk nauwelijks calorieën maar wel veel vezels en vitamines. En wat dat laatste betreft zijn spruitjes echte koplopers. Een portie spruitjes levert met gemak bijna de dubbele hoeveelheid van wat je aan vitamine C op een dag nodig hebt. Maar ook zitten bijna alle B-vitamines in deze groente.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Spruitjes bakken
Kook ze daarom eerst een minuutje of 5 voor en voeg ze dan toe aan een pan of wok met wat boter of een scheutje olie. Op middelhoog vuur zijn ze dan na 2-3 minuten al klaar. Tijdens het bakken kun je ze op smaak brengen met je favoriete kruiden, honing of bijvoorbeeld wat spekjes.
Dit is een van de beste gezonde recepten omdat het zo lekker smaakt en rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamine C en vitamine K. Ik vind het geweldig om spruitjes op het fornuis te koken. Het kost minuten om dit gerecht te maken en het bereiden van de spruitjes in een pan zorgt voor een net zo heerlijke smaak en textuur.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Veel spruitjes en andere kruisbloemige groenten eten kan helpen beschermen tegen maag-, long-, nier-, borst-, blaas- en prostaatkanker . Knapperige groenten zoals spruitjes kunnen je ook helpen andere gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hartziekten en diabetes.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Het wordt over het algemeen aanbevolen om dagelijks een portie te consumeren om spruiten in uw dieet op te nemen. Deze portie varieert meestal van 1/2 tot 1 kopje . U kunt uw diëtist raadplegen voor betere en nauwkeurigere instructies.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Waarom een kruis in spruitjes zetten? Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Zet hiervoor vóórdat je de spruiten kookt met een scherp mesje een kruis in het stammetje.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Giet de spruitjes af om ze te wokken.Doe 3 el olijfolie in een wok of koekenpan en bak de spruitjes nog 6 - 8 minuten. In de tussentijd kun je andere ingrediënten toevoegen, zoals biefstuk en pijnboompitjes. Na 8 minuten haal je de pan van het vuur en geniet je van heerlijke gewokte spruiten.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
Winderigheid. Dit komt door de hoeveelheid zwavel en het koolhydraat raffinose in spruitjes, maar ook doordat ze fodmaps bevatten. Fodmaps zitten van nature in voedingsmiddelen en zijn kleine moleculen die slecht of zelfs niet worden opgenomen in je dunne darm en automatisch in je dikke darm terechtkomen.
Ziektes bestrijden. Broccoli en spruitjes hebben een zeer vergelijkbare samenstelling. Ze hebben vergelijkbare fytochemicaliën en antioxidanten. Het meeste onderzoek wordt gedaan naar broccoli, omdat het hogere hoeveelheden van deze verbindingen bevat .
Uit verder dieronderzoek is gebleken dat spruitjes en broccolispruitextract de niveaus van ontgiftingsenzymen verhogen en de lever beschermen tegen schade .
Na verloop van tijd kan het regelmatig eten van spruiten bijdragen aan een gezondere, schonere huid . Spruiten zijn goed voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vezels.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.