Bij frituren dompel je eten helemaal onder in hete olie. Je gebruikt hiervoor een frituurpan of een pan op het fornuis gevuld met olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, omdat je veel vet en daarmee veel calorieën toevoegt aan je product.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Het frituren van voedsel op hoge temperaturen kan de zogenaamde 'transvetten' verhogen.Transvetten worden beschouwd als het slechtste type vet om te eten . In tegenstelling tot andere dieetvetten verhogen transvetten — ook wel transvetzuren genoemd — het 'slechte' cholesterol (LDL) en verlagen ze het 'goede' cholesterol (HDL).
Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.
Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Gefrituurde “voeding”
Als je zetmeelrijke voeding frituurt (zoals patat) ontstaat er acrylamide, een kankerverwekkende stof. Daarnaast worden er ook veel AGE's gevormd. Dit zijn erg schadelijke stoffen (glycoproteïnen) die vooral ontstaan bij hoge temperaturen en oxidatieve stress geven.
Over het algemeen bevatten gefrituurde voedingsmiddelen aanzienlijk meer vet en calorieën dan hun niet-gefrituurde tegenhangers . Bijvoorbeeld, een kleine gebakken aardappel (138 gram [g]) bevat 128 calorieën en 0,18 g vet, terwijl dezelfde hoeveelheid (138 g) friet 431 calorieën en 20 g vet bevat ( 2 , 3 ).
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Airfryen kan een gezonder alternatief zijn voor gefrituurde voedingsmiddelen , omdat het een fractie van de olie gebruikt die wordt gebruikt bij het frituren. Airfryers gebruiken een combinatie van hete lucht en slechts ongeveer een tot twee eetlepels olie om karamellisatie te bevorderen, terwijl frituurpannen vaak minstens vier tot zes kopjes olie nodig hebben.
Qua gezondheid wint de airfryer het ruimschoots van de frituurpan. Door de frituurpan neem je veel meer calorieën en ongezonde vetten tot je dan met de airfryer. De airfryer is een uitstekende manier om met minimale hoeveelheden olie (of zelfs zonder olie) gerechten te bakken en braden.
Voor- en nadelen van frituurpannen
De olie moet regelmatig worden vervangen en is niet altijd gemakkelijk weg te gooien – vet door de afvoer gieten kan ernstige verstoppingen in uw leidingen en afvoeren veroorzaken . Eten kookt snel. Sommige mensen vinden het misschien niet prettig om te koken met grote hoeveelheden kokend hete olie vanwege het risico op ongelukken.
Ja, friet is gemaakt van gezonde aardappels. De mineralen en vitamines krijg je in gefrituurde vorm ook binnen. Maar qua calorieën ben je met gekookte piepers toch beter af. En voor de 41 procent van de Nederlanders die wekelijks frietjes eet: vergeet de groenten niet.
Vloeibaar bakvet
Naast plantaardige olie zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en bevatten hierdoor veel onverzadigde vetzuren.
En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.
Transvet komt van nature voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien, geiten en schapen. Het zit daardoor ook in producten als roomboter en kaas. Vroeger zat er ook veel transvet in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks, maar tegenwoordig is de hoeveelheid zeer laag.
Volgens de meeste maatstaven is airfryen gezonder dan frituren in olie . Het vermindert calorieën met 70% tot 80% en bevat veel minder vet. Deze kookmethode kan ook enkele van de andere schadelijke effecten van frituren in olie verminderen.
Tefal FR3610 Double Pro Frituurpan
De Tefal FR3610 Double Pro Frituurpan is zonder twijfel de beste dubbele frituurpan die er is.
Hoewel de frituurpan wint qua textuur, leverde de airfryer absoluut een betere smaak . Omdat mijn aardappel al mijn smaak en kruiden had gekookt, had hij het veel beter opgenomen dan de gefrituurde frietjes.
Friet in gezond voedingspatroon
Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond'', aldus van Boekel in een video van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. "Zolang je maar gevarieerd eet, past friet prima in een gezond voedingspatroon.''
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Zowel grillen als bakken/braden in een oven zijn methoden met hoge temperaturen die vlees en groenten snel en veilig kunnen bereiden. En beide zijn doorgaans gezonder dan frituren , wat meer vet, calorieën, ongezonde oliën en andere ingrediënten kan toevoegen die niet goed zijn voor uw hartgezondheid.
Bij juist gebruik is frituren in een pan even veilig als in een frituurpan. Zorg voor een stabiele pan op het fornuis, vermijd overvulling met olie, voorkom oververhitting van de olie en houd een deksel bij de hand voor vlammen. Gebruik een schuimspaan om veilig voedsel in en uit de hete olie te halen.