De volgende voedingsmiddelen kunnen beter vermeden worden: frites, kroketten en aardappelpannenkoekjes (rijk aan vet en pro-inflammatoire omega-6-vetzuren) vet vlees en worst. vette vis.
Bovendien worden frietjes meestal gebakken in plantaardige oliën die zijn samengesteld uit pro-inflammatoire omega-6-vetzuren. Tot slot zitten ze meestal vol met natrium, wat ontstekingen kan bevorderen. Al deze drie factoren maken frietjes een slechte keuze voor mensen met artritis .
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Het is veilig en goed om te bewegen, ook als een gewricht dik, warm of rood is. Bewegen kan helpen om pijn en stijfheid te voorkomen of te verminderen. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of bewegen in water. De spieren worden sterker en geven steun aan de gewrichten.
Het medicijn heet prednison of prednisolon. U krijgt het vaak ook als u verandert van reumamedicijn of als u opeens veel klachten heeft. Prednison of prednisolon is een hormoon. Het vermindert ontstekingen en zorgt ervoor dat uw afweer minder hard werkt.
Reuma en voeding
Als eiwitbron geeft vis over het algemeen de minste klachten. Tarwe geeft vaker problemen dan nachtschadenproducten, peulvruchten en rijst. Bij groenten is de kans meestal minder dan 30% dat het niet verdragen wordt. Bij fruit zijn de meeste problemen te verwachten bij sinaasappels en appels.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Je hoort weleens dat je reumatoïde artritis kan krijgen van koffie. Of dat RA er erger van wordt. Dat klopt niet. Je hoeft niet minder koffie te gaan drinken als je reumatoïde artritis hebt.
Maar wist je dat donkerdere, fellere vruchten en groenten vooral vol zitten met antioxidanten en ontstekingen kunnen helpen bestrijden? Volgens de Arthritis Foundation zitten rode en paarse vruchten, zoals aardbeien of bramen , en bladgroenten, zoals broccoli, vol met vitamine K en kunnen ze vooral nuttig zijn.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Hoewel je wel wat goede vetten nodig hebt, zoals avocado's, olijfolie en noten, kan een dieet met veel omega-6-vetzuren, verzadigd vet en transvetten juist ontstekingen en je algehele gezondheid verergeren . Deze "slechte" vetten vind je vaak in boter, kaas, vlees, gefrituurd voedsel en bewerkt voedsel.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Uit een ander onderzoek, gepubliceerd in Nutrients, bleek dat de consumptie van yoghurt verband hield met lagere niveaus van ontstekingsmarkers , en zoals de auteurs van het onderzoek opmerken, "kan het een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet, ontworpen om systemische ontstekingen te verminderen." Cohen beveelt gewone Griekse yoghurt aan, die meer eiwitten bevat dan andere ...
Vermijd verzadigde vetten en kies voor onverzadigde vetten: Gebruik olijfolie en noten in plaats van boter en margarine. Beperk de inname van suiker en zout: Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Chocolade en artritis
Regelmatige consumptie van fytochemicaliën kan de ernst van de symptomen die gepaard gaan met chronische ziekten verminderen. De sleutel is het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog cacaogehalte, idealiter 70 procent of hoger.
Thee is een van de meest bestudeerde dranken als het gaat om de voordelen voor artritispatiënten. Groene, zwarte en witte thee zijn allemaal rijk aan polyfenolen – verbindingen uit planten die een sterke ontstekingsremmende werking hebben. De hoogste polyfenolgehaltes vind je in groene en witte thee.