Wat betreft je gezondheid heeft peper toch een streepje voor op zout. Peper zorgt niet voor een hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten zoals zout dat kan doen. Peper bevat wel allyalkoxybenzenen, dit zijn plantengifstoffen die van nature in de plant zitten.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Als het echter in een normale hoeveelheid wordt geconsumeerd, is zwarte peper goed voor je gezondheid. Eet niet meer dan 2 eetlepels zwarte peper per dag. Overconsumptie van zwarte peper maakt niet alleen je maag van streek, maar beïnvloedt ook de smaak van het gerecht dat je eet.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
Lijkt tegenstrijdig - bij pittig eten zien we vooral zwetende mensen en snel kloppende harten voor ons -, maar in peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen.
Volgens verkennend onderzoek kan zwarte peper de gezondheid ook op allerlei andere manieren ten goede komen: Betere opname van voedingsstoffen. Zwarte peper kan de opname van essentiële voedingstoffen zoals calcium en selenium vergroten.
Ondanks dat men denkt dat hete pepers slecht zijn voor de darmen helpt het juist heel erg met de spijsvertering, het is namelijk een anti-irritant waardoor het helpt bij o.a. maagzuur en omdat pepers veel anti-oxidanten bevatten helpen deze wanneer je maag en darmen overstuur zijn.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet.Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.
0,3 gram vezels. 0,1 gram eiwit. 0 gram zout.
Zowel de enkelvoudige als de meervoudige persoonsvorm is correct: Peper en zout staat / staan op tafel. In Peper en zout staat op tafel wordt de combinatie peper en zout als één geheel gezien, omdat ze vaak samen op tafel staan, in één peper-en-zoutstel.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Dit stofje houdt namelijk de pijnreceptoren in de mond voor de gek, zodat ze de sensatie dat je mond in brand staat aan het brein doorgeven. Dat pittig eten desondanks zo populair is, komt volgens Bloom door de puur menselijke eigenschap dat wij kunnen genieten van gevoelens als pijn en angst.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
De meeste pepers bevatten de stof capsaïcine, die mogelijk de spijsvertering kan vertragen. Het voedsel wat je eet kan hierdoor langer in je maag zitten, wat een risico kan geven op zuurbranden. Vaak is de slokdarm door brandend maagzuur ook al geïrriteerd en dit soort pepers maken de irritatie dan nog erger.
Is pikant eten nu schadelijk? 'Dat je door dagelijkse pikante voeding maagzweren kunt krijgen, is een fabel', stelde gastro-enteroloog Danny De Looze al eerder in Nieuwsblad.be. Het is ook nog niet bewezen dat pikant eten voor blijvende schade zorgt, zowel bij mensen met een gezonde als gevoelige maag.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben. Een eenvoudige manier om gezond te blijven is dus om gehydrateerd te blijven.
Conclusie. Een hoge dosis paracetamol voorkomt niet alleen een stijging in de lichaamstemperatuur direct na een beroerte, maar heeft ook een bloeddrukverlagend effect.
Er zijn verschillende ingrediënten die vaak worden gebruikt in afslankthee, zoals groene thee, gember, cayennepeper en kurkuma. Deze ingrediënten hebben bewezen voordelen voor gewichtsverlies en kunnen helpen bij het verminderen van de eetlust en het verhogen van de stofwisseling.