Eieren zijn goed voor je hersenen Een ei bevat zo'n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Daarnaast is choline ook goed voor de werking van het zenuwstelsel.
Eieren bevatten diverse voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen, waaronder vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur en choline. Choline is nodig in het lichaam om acetylcholine aan te maken, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van de stemming en het geheugen.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Dit cholesterol zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom nu vaak nog wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten.Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed.Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen hersenmist veroorzaken ; vaak zijn dit tarwe, soja, eieren, maïs, zuivel, noten en citrusvruchten. Symptomen van hersenmist kunnen verrassend zijn, omdat ze veel cognitieve functies omvatten: Verwarring of desoriëntatie. Moeite met het verwerken van informatie.
Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen. Bietsuiker moet je vermijden, omdat het het risico op diabetes, hartproblemen en obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Eieren bieden een scala aan gezonde voedingsstoffen. Wat betreft de gezondheid van de hersenen, zijn eidooiers een goede bron van choline, wat geassocieerd wordt met het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van hersenfuncties, zoals het onderhouden van geheugen en communicatie tussen hersencellen .
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Een ei zit bovendien vol vitaminen: B-vitaminen, vitamine D en vitamine E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat. Er zit maar liefst 16% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
Uit het onderzoek, waaraan ouderen zonder duidelijke dementie in de Verenigde Staten deelnamen, dat deel uitmaakte van het Rush Memory and Aging Project-cohort, bleek dat wekelijks eieren eten (meer dan één ei per week) gepaard ging met een 47% lager risico op het ontwikkelen van alzheimerdementie .
Visolie – bevat lange keten omega 3-vetzuren, DHA. De bron is zalm, tonijn, makreel en sardines. Het kan de hersenfunctie, motoriek en het zicht verbeteren. Ginkgo Biloba-extract – uitgebreid onderzocht vanwege zijn effectieve ontstekingsremmende, antioxiderende, bloedplaatjesvormende en bloedsomloopverhogende effecten.
Enkele van de meest voorkomende culinaire boosdoeners voor slaperigheid na het eten zijn: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan melatonine . Dit slaapgerelateerde hormoon komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en dranken, waaronder zure kersen (of sap dat ervan wordt gemaakt), haver, pistachenoten, champignons, tomaten en eieren.
Veel en vaak alcohol drinken en ongezond eten kunnen leiden tot een hoge bloeddruk en overgewicht. Dat vergroot de kans dat je dementie krijgt. Maar vaak krijgen mensen met zo'n ongezond voedingspatroon al veel eerder in hun leven te maken met andere ziektes.
De hersenen moeten in een ontspannen staat zijn om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen. Dit kan worden gedaan door uw hersenen te kalmeren voor het slapengaan . Dit kan door een boek te lezen, naar ontspannende muziek te luisteren of een warm bad te nemen. Het is belangrijk om uw geest op een positieve toon te houden wanneer u op het punt staat om naar bed te gaan.
Wat kan ik beter niet eten om stress te verminderen? Om stress te verminderen, kan je het beste een overschot aan bewerkt voedsel vermijden. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel toegevoegd suiker, zoals chips en koekjes.Ook kan alcohol en cafeïne voor meer stress zorgen.
Zijn eieren gezond? Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Een gebakken ei bevat daarom vaak wel twee keer zoveel vet als een gekookt eitje (en dus ook meer calorieën). Wat dat betreft zijn gekookte eieren gezonder dan de gebakken variant. Wel iets om rekening mee te houden als je wat gezonder wilt eten!